Kestävyysraportointi antaa raamit yhtiön vastuullisuustyölle, sanoo vastuullisuusasiantuntija Janika Miettinen.
Fimlabilla on ryhdytty aktiivisesti valmistautumaan EU:n kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukaiseen raportointiin, joka koskettaa yhtiötä vuodesta 2025 lähtien. Tärkeitä edistysaskeleita Fimlabin vastuullisuustyössä on elokuusta lähtien luotsannut vastuullisuusasiantuntija Janika Miettinen. Vastuullisuusasiantuntijan toimenkuva on Fimlabissa uusi.
− Fimlab panostaa vastuullisuuteen. Koko yhtiön pohja on siinä, että tuotamme elintärkeitä laboratoriopalveluita ihmisille ja olemme keskeinen osa terveydenhuollon huoltovarmuutta. Uusi raportointivelvoite antaa raamit Fimlabissa tehdylle erinomaiselle pohjatyölle, tätä on ilo päästä tekemään, Miettinen kertoo.
VTT:ltä Fimlabiin siirtynyt Miettinen sanoo, että vastuullisuusasiantuntijan tehtävän hakeminen Fimlabilta tuntui luontevalta ja mielekkäältä.
− Itseäni motivoi ajatus kokonaan uudesta vastuullisuusasiantuntijan toimenkuvasta. Saan olla alusta alkaen luomassa tämän työn sisältöä ja merkittävässä roolissa kehittämässä Fimlabin vastuullisuustyötä. On ollut hienoa aloittaa työt yrityksessä, jossa johto on selvästi sitoutunut vastuullisuuteen ja jossa vastuullisuus on yksi yrityksen neljästä arvosta.
Mitä yritysten vastuullisuustyö on mielestäsi vuonna 2023?
− Yrityksen vastuullisuustyö on yhä strategisempaa ja pitää sisällään jatkuvaa kehittämistä ja konkreettisia toimenpiteitä asetettujen kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi. Uuden kestävyysraportoinnin myötä yritysten on siirryttävä sanoista tekoihin, tämä on erinomainen asia. Työtä tehdään, jotta pystymme konkreettisesti vähentämään toimintamme negatiivisia vaikutuksia ja vastaavasti lisäämään toimintamme positiivisia vaikutuksia niin yksittäisiin henkilöihin kuin myös laajemmin yhteiskuntaan ja ympäristöön.
”Vastuullinen toiminta on paitsi itsessään tärkeää, myös johtaa parempiin tuloksiin.”
CSRD-kestävyysraportointidirektiivin on tarkoitus varmistaa, että eri toimijat raportoivat toimintansa kestävyydestä yhdenmukaisesti.
− Kerromme tietyn kehikon mukaan siitä, millaisia vaikutuksia Fimlabin toiminnalla on ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti. On todella hyvä, että yritykset ovat tässä raportointivelvoitteessaan nyt samalla viivalla, Miettinen sanoo.
Kestävyysraportoinnin osana tilinpäätöksen oheen tehdään vuosittainen kestävyysselvitys, jossa kerrotaan Fimlabin toiminnan kestävyysvaikutuksista, sekä kestävyyteen liittyvistä riskeistä ja mahdollisuuksista.
− Ensimmäisiä asioita, joita olemme alkaneet uuden raportointityön eteen tehdä, on olennaisuusarvioinnin toteuttaminen. Olennaisuusarvioinnin pohjalta pystymme määrittelemään vastuullisuustyömme suunnan ja sen perusteella myös asetamme vastuullisuustyöllemme pidemmän aikavälin tavoitteet, joita ryhdytään seuraamaan. Uusien standardien myötä myös esimerkiksi toimitusketjujen tarkastelu nousee jatkossa merkittävämpään rooliin. Olennaista on ymmärtää yhä paremmin, mitä omissa toimitusketjuissamme tapahtuu sekä toimivatko kaikki yhteisten arvojen mukaisesti.
Mitä erityistä haluaisit nostaa esiin terveydenhuoltoalan vastuullisuustyöstä?
− Alallamme keskeistä on tietenkin sosiaalinen ulottuvuus. On hyvä muistaa, että kun Fimlab toimii sosiaalisesti kestävällä tavalla, kuten huolehtii hyvin henkilöstöstään, pystymme tuottamaan parasta mahdollista palvelua. Toisaalta myös ekologisella ulottuvuudella on suuri merkitys alallamme, sillä ilmastonmuutos edesauttaa vaikkapa epidemioiden syntyä. Torjumalla ilmastonmuutosta ehkäisemme tulevaisuuden terveysongelmia ja terveydenhuollon kuormitusta. Vastuullinen toiminta on paitsi itsessään tärkeää, myös johtaa parempiin tuloksiin.
Millainen on vastuullisuusasiantuntijan tavallinen työpäivä?
− Työpäiväni pitävät sisällään paljon tapaamisia ja tiedonvaihtoa Fimlabin eri asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa, selvitystyötä, datan keruuta sekä uuden kestävyyssääntelyn haltuunottoa. Jatkossa työni painottuu vastuullisuusraportoinnin käytännön toteuttamiseen, vastuullisuutta lisäävien toimenpiteiden edistämiseen sekä tiedonkeruuprosessien kehittämiseen yhteistyössä sidosryhmien kanssa, Miettinen päättää.