Fimlab Laboratoriot Oy on solminut puitesopimuksen usean tekoälyalgoritmitoimittajan kanssa. Merkittävällä hankinnalla nopeutetaan ja tarkennetaan patologian diagnostiikkatyötä sekä vastataan alan asiantuntijavajeeseen.
Fimlabissa on seurattu tekoälyyn perustuvien kuva-analyysimenetelmien kehitystä tiiviisti.
– Tekemämme markkinakartoituksen perusteella kävi ilmi, että kliiniseen diagnostiikkaan sertifioituja tekoälysovelluksia on saatavilla jo melko laajalti yleisimmille syöville ja näytetyypeille, mikä osoitti hetken olevan otollinen kilpailutukselle, kertoo Fimlabin patologian osastonylilääkäri Teemu Tolonen.
Tekoälyn hyödyntämisen keskeisenä tavoitteena on tarkentaa ja nopeuttaa patologian diagnostiikkatyötä. Tänä vuonna toteutetussa kilpailutuksessa on valittu puitehankintana useita tekoälyalgoritmitoimittajia: Aiforia, HumanBytes, IndicaLabs ja Proscia sekä näiden alihankkijoita.
Nyt solmitut yhteistyösopimukset mahdollistavat tekoälyn hyödyntämisen yleisimpien syöpätyyppien, kuten eturauhas-, rinta- ja maha-suolikanavasyövän diagnostiikassa, imusolmukkeista etsittävien etäpesäkkeiden seulonnassa ja immunohistokemiallisissa värjäyksissä. Lisäksi tekoälyn avulla voidaan automatisoida erilaisia työläitä manuaalisia tehtäviä.
Fimlab on digitaalisen patologian edelläkävijä Suomessa
Fimlabin patologian laboratorioissa aloitettiin histologisten näytteiden digitalisointi jo vuonna 2021, minkä jälkeen siirryttiin alle vuodessa lähes yksinomaan kuvaruudulta tehtävään diagnostiikkaan. Digitaaliseen patologiaan siirtymisen yhtenä tavoitteena oli mahdollistaa tekoälyn käyttö kuvien analyysissä.
Kaukonäköinen päätös patologian digitalisoinnista on nyt ottamassa askeleen kohti seuraavaa kehitysvaihetta. Algoritmeja otetaan käyttöön yksi kerrallaan huolellisen verifioinnin jälkeen.
– Diagnostiikkaa tehostamalla vastaamme samalla patologien eläköitymisen ja kasvavien näytemäärien aiheuttamaan asiantuntijavajeeseen. Tekoäly ei suinkaan korvaa erikoislääkäreitä, mutta tehostaa ja tukee heidän työtään niin, että toiminta nopeutuu ja tarkentuu, Fimlabin patologian erikoisalajohtaja Mika Tirkkonen sanoo.