Fimlab tekee tiivistä oppilaitosyhteistyötä kaikilla koulutusasteilla ympäri Suomen ja tarjoaa harjoittelupaikkoja moniammatillisessa työyhteisössä alan opiskelijoille. Lääketieteen opiskelijoille on tarjolla amanuenssin harjoittelupaikkoja aina opintojen alkumetreiltä asti.
Mari Helenius on toisen vuoden lääketieteen opiskelija. Lääketieteen opiskelijoiden viralliset harjoittelut käynnistyvät vasta toisen vuoden opintojen jälkeen, mutta koska käytäntöä ja kliinisiä taitoja opetetaan alusta asti, harjoitteluun tai kesätöihin voi mennä jo aiemmin. Helenius päätyi kolmen viikon mittaiseen harjoitteluun Fimlabin patologialle kiinnostuttuaan alasta syventävien opintojen myötä. Fimlabin patologiassa on mahdollista toimia harjoittelijana jo opintojen alkuvaiheessa, sillä suoraa kontaktia potilaisiin ei ole.
Patologia oli Heleniukselle uusi tuttavuus: nopeasti kävi selväksi, että ala on paljon laajempi kuin puolentoista vuoden opintojen perusteella oli osannut odottaa.
– Itselleni tuli yllätyksenä, miten paljon digitaalisuus vaikuttaa alalla. Enää näytteitä ei katsella mikroskoopilla, vaan digipatologian myötä näytteitä voidaan tarkastella tietokoneen näytöiltä, Helenius kuvailee.
Uutta oli myös lausuntojen tekeminen. Helenius pääsi opettelemaan lausuntojen tekemistä patologien avustuksella. Lisäksi hän pääsi mukaan ruumiinavauksiin, minkä ansiosta ihmiskehon rakenteet tulivat hänelle aiempaa tutummiksi. Harjoittelun myötä Helenius alkoi myös pohtia, voisiko hänestä jonain päivänä tulla patologi.
– Etenkin kasvainpatologia jäi kiinnostamaan minua todella paljon. Tulevaisuudessa haluaisin myös tutustua patologian laboratorioon paremmin, sillä olen aiemmalta koulutukseltani laborantti.
Yhteistyötä ammattitaidolla
Harjoittelujakso on tärkeä osa terveysalan opiskelijoiden ammatillista kehittymistä. Lisäksi harjoitteluissa pääsee kurkistamaan erilaisiin työyhteisöihin ja jopa tutustumaan tuleviin kollegoihin. Helenius pääsi harjoittelunsa aikana osallistumaan lääkäreiden tapaamisiin, joissa eri erikoistumisalojen osaajat keskustelivat keskenään.
– Oli hienoa nähdä, miten yhteistyötä voidaan tehdä ja yhdistää osaaminen asiakkaiden parhaaksi. Ilmapiiri Fimlabilla oli todella hyvä ja eri ammattikuntien osaajat kunnioittivat toisiaan ja toistensa ammattitaitoa, Helenius kehuu.
Helenius huomasi myös, että Fimlabin työntekijät olivat kaikki erityisen kiinnostuneita omasta työstään ja alastaan.
– Tavallisesti työpaikkojen kahvihuoneissa halutaan puhua jostain aivan muusta kuin itse työstä, mutta patologian kahvihuoneessa suorastaan innostuttiin, kun puhe kääntyi töihin!
Kysy rohkeasti
Tulevaisuudessa Helenius toivoo pääsevänsä vielä uudelleen harjoitteluun patologialle. Hän on opinnoissaan mukana tutkijalinjalla, mutta toivoo, että voisi tulevaisuudessa toimia niin kliinisellä kuin tutkimuspuolella.
– Vaikka patologian erikoistuminen vaikuttaakin tässä vaiheessa todennäköiseltä vaihtoehdolta, haluan opintojeni aikana saada kokemusta mahdollisimman monipuolisesti eri erikoistumisaloilta, Helenius pohtii.
Muille opiskelijoille ja harjoitteluun osallistuville hän antaa neuvoksi olla oma-aloitteinen ja rohkea.
– Kannattaa kysyä rohkeasti, jos haluaa vaikkapa päästä seuraamaan jotain toimintaa. Itselleni ei kertaakaan tullut sellaista oloa, että jotakuta olisi häirinnyt kysymykseni. Päinvastoin sain kysymällä paljon lisää tietoa ja enemmän irti harjoittelujaksosta!
Patologiaa hän suosittelee harjoittelupaikaksi sen laajojen mahdollisuuksien vuoksi.
– On etuoikeus päästä näkemään ihmisen anatomiaa esimerkiksi ruumiinavauksessa pelkän oppikirjan sijaan. Lääkärin on tärkeää ymmärtää ihmiskehon rakenne ja sen toiminnot mahdollisimman laajasti, Helenius huomauttaa.