Fimlab on kolmatta vuotta mukana suolistosyövän seulonnan pilotissa, jossa pyritään löytämään syövän esiasteet ja vähentämään syövän ilmaantuvuutta ja kuolleisuutta. Tammikuusta 2022 lähtien suolistosyövän seulonta kuuluu kansalliseen seulontaohjelmaan.
Syöpärekisteri koordinoi ja ohjeistaa suolistosyövän seulontaa Suomessa. Fimlab valittiin kolme vuotta sitten ainoaksi laboratorioksi toteuttamaan suolistosyövän seulontapilotti. Pilotissa on tähän mennessä ollut mukana vuosittain noin 37 500 naista ja miestä 60–68-vuotiaiden ikäryhmässä.
– Olemme saaneet pilotista erittäin hyviä kokemuksia. Seulottavat kokevat seulonnan helpoksi ja osallistumisprosentti on ollut korkea, noin 80, Fimlabin projektipäällikkö Satu Saloranta kuvailee.
Kokonaispalvelussa Fimlab tilaa seulottavien poiminnan Syöpärekisteriltä ja lähettää kutsun seulottaville. Kutsun mukana seulontaan osallistuvat saavat helppokäyttöisen näytteenottosetin, jossa on selkeät ohjeet näytteen ottamiseksi.
Toimiva seulontaprosessi takaa laadun
Fimlab vastaanottaa seulottavien näytteet, tekee niistä analyysin ja vastaa analyysin laadusta. Prosessi on pilotin myötä hioutunut nopeaksi. Pääsääntöisesti näyte on analysoitu jo viikon kuluessa kutsun lähettämisestä. Fimlab lähettää vastaukset seulontaan osallistuneille ja tekee ilmoitukset positiivisista seulonnoista kunnan seulontahoitajalle.
– Käytössämme on toimiva prosessi ja syöpärekisterin hyväksymä menetelmä. Kunnan osuudeksi jää ainoastaan seulontapositiivisten jatkotutkimusten organisointi. Me ohjeistamme ja tuemme kunnan seulontahoitajia jatkotutkimusten raportoinnissa, Saloranta summaa.
Fimlab järjestää raportointityökalun tarvittavien jatkotutkimustietojen ilmoittamiseksi. Fimlabin vastuulla on myös kerätä raportoitavat tiedot yhteen ja toimittaa ne vuosittain Syöpärekisterille.