Fimlabilla on tärkeä rooli bioanalyytikko-opiskelijoiden harjoittelupaikkojen tarjoajana. Tiivis yhteistyö Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa sujuvoittaa harjoittelupaikkojen täyttämistä, mikä palvelee sekä opiskelijoita, oppilaitosta että Fimlabia.
TAMKista bioanalyytikoiksi joulukuussa 2021 valmistuneet laboratoriohoitajat Janna Setälä ja Anni-Liina Honkakunnas työllistyivät heti valmistumisensa jälkeen Fimlab Laboratorioille. Opiskeluaikana suoritettujen harjoittelujaksojen aikana talon tavat ja ihmiset olivat tulleet jo molemmille tutuiksi. Siirtymä opinnoista työelämään sujui harjoittelun ansiosta helposti.
Opintojen alussa opiskelijoilla ei välttämättä aina ole kovin selkeää käsitystä tulevasta työstä. Harjoittelujaksot ovat tärkeitä paitsi taitojen kartuttamisen kannalta myös työelämään orientoitumisen näkökulmasta. Harjoittelu antaa realistisen kuvan laboratorioalan arjesta ja käytännöistä.
– Pääsimme heti ensimmäisen opintovuoden syksynä esittelykierrokselle Fimlabin keskuslaboratorioon Tampereella. Tutustumiskäynnin aikana näimme konkreettisesti millaisia erilaisia laboratorioita ja työpisteitä Fimlabissa on. Se auttoi hahmottamaan, mikä erityisala voisi jatkossa kiinnostaa enemmän, kertoo nykyään Fimlabin verikeskuksessa työskentelevä Honkakunnas.
Harjoittelujaksot tuovat taitoja ja varmuutta
Ensimmäisen opintovuoden keväänä Honkakunnas ja Setälä suorittivat lyhyen näytteenottoharjoittelun ja kolmantena vuonna pidemmän, puolen vuoden mittaisen perusharjoittelun Fimlabissa. Silloin opiskelijat pääsivät tutustumaan yleisimpiin laboratorioihin kuten kemiaan, hematologiaan, patologiaan, mikrobiologiaan ja verikeskukseen.
Viimeisenä opintovuonna opiskelijat perehtyivät Fimlabissa kuuden viikon mittaisella syventävällä harjoittelujaksolla yhteen tai kahteen erityisalaan. Setälä pääsi toiveidensa mukaan harjoitteluun kolmeksi viikoksi kantasoluille ja kolmeksi viikoksi immunologiaan.
– Tutoroiva opettajamme alkoi koordinoida syksyn syventävää harjoittelujaksoa jo hyvissä ajoin alkuvuodesta. Keskustelimme ja sovimme luokan kesken, ketkä hakevat mihinkin paikkaan. Onneksi lähes kaikki pääsivät omaan ykkösvaihtoehtoonsa, iloitsee Fimlabin näytekäsittelyssä työskentelevä Setälä.
Harjoittelijoiden perehdytys sujui kiireenkin keskellä hyvin, ja asenne opiskelijoita kohtaan oli kautta linjan myönteinen ja kannustava. Kollegat rohkaisivat myös hakemaan töitä Fimlabilta heti valmistumisen jälkeen. Setälä oli ollut Fimlabilla kesätöissä jo edeltävänä kesänä, minkä ansiosta työpaikka järjestyi helposti näytekäsittelystä. Honkakunnas työllistyi myös nopeasti ja pääsi verikeskukseen töihin, kuten oli opintojen aikana haaveillutkin.