Emilia Komilla on nuoresta iästään huolimatta monipuolista osaamista ja kiinnostava urapolku Fimlabissa. Bioanalyytikkona uransa aloittanut Komi siirtyi täydennysopintojen jälkeen projektiasiantuntijaksi palvelutuotantoon. Uudessa roolissaan hän voi hyödyntää laajaa ammattitaitoaan kokonaisvaltaisesti.
Alkujaan Längelmäeltä kotoisin olevan Emilia Komin tie johti Fimlabiin jo opiskeluaikana. Hän aloitti kesätyöntekijänä vuonna 2013 heti ensimmäisen opiskeluvuotensa jälkeen ja työskenteli kaikki kesät Fimlabin palveluksessa. Valmistuttuaan bioanalyytikoksi vuonna 2015 Komi tuli vakituisesti töihin Tampereelle kemian laboratorioon.
Vaativa ja nopeatahtinen työ analytiikan ja laitteiden parissa motivoivat Komia. Työniloa toivat myös kesätyöajoilta tutut työkaverit.
– Vaikka viihdyin hyvin työssäni kemian laboratoriossa, halusin vähitellen saada vaativampia tehtäviä, koska kaikenlainen kehittäminen innostaa minua. Niinpä päätin hakea opiskelemaan YAMK-tutkintoa. Saatuani opiskelupaikan TAMKin dataosaamisen ja tekoälyn ylemmässä tutkinto-ohjelmassa aloitin opinnot työn ohessa, Komi kertoo.
Opiskelu onnistui jouhevasti työskentelyn ohessa, koska tarvittaessa oli mahdollista pitää opintovapaapäiviä. Opintojen loppusuoralla Komi siirtyi laboratoriosta palvelutuotannon tiimiin, jotta pääsi soveltamaan uusia oppeja heti käytännössä.
– Siirtyminen uuteen tiimiin ja tehtäviin sujui yllättävän helposti. Eniten totuttelua vaati siirtyminen kolmivuorotyöstä toimistotyöaikaan. Aluksi tuntui oudolta työskennellä vain viisi päivää peräkkäin, Komi naurahtaa.
Bioanalyytikon tausta auttaa projektityössä
Komin työpäivät palvelutuotannon tiimissä vaihtelevat suuresti. Projektiasiantuntijana hän pääsee käyttämään osaamistaan monipuolisesti muun muassa ajanvarausjärjestelmän pääkäyttäjän roolissa. Suolisto- ja kohdunkaulan syövän seulontapalveluihin Komi on suunnitellut seulontojen aikatauluja, kehittänyt prosesseja ja kouluttanut palvelun ostaneiden kuntien henkilöstöä.
– Ymmärrys bioanalytiikasta helpottaa nykyistä työtäni. Oman työkokemukseni ansiosta pystyn esimerkiksi suunnittelemaan ja toteuttamaan koulutuksia Fimlabin henkilöstölle sekä asiakkaillemme.
Tänä vuonna Komilla on myös ollut tärkeä rooli projektipäällikkönä Forssan ja Janakkalan laboratoriopalveluiden siirtymisessä Fimlabille. Laboratoriotoimintojen yhtenäistäminen niin laitteiden kuin prosessien osalta on osa monivuotista OneFimlab-hanketta. Komin vastuulla on ollut koordinoida kokonaisuutta Kanta-Hämeessä.
Uusiin prosesseihin tutustuminen ja syvällinen paneutuminen motivoivat Komia. Yksi projektityön mukavista kohokohdista on ollut uuden aloitejärjestelmän käyttöönotto ja siihen liittyvä suunnittelutyö.
– Tutustuin aloiteprosessiin ja tilasin järjestelmätoimittajalta meille räätälöidyt muutostyöt. Tehtäväni oli huolehtia siitä, että saimme juuri meidän toimintaamme sopivan järjestelmän.