Fimlabin toiminta ulottuu viiden omistaja-asiakkaan alueelle, ja palveluita tuotetaan useille eri erikoisaloille. Jokaisella toiminta-alueella ja erikoisalalla on omia tarpeita tietojärjestelmille, joiden kehittämiseen ja seurantaan Fimlabin tietohallinnossa hyödynnetään IT-portfolion hallintaa.
Fimlab tunnetaan monipuolisten laboratoriopalveluiden tarjoajana, mutta erilaisten prosessien taustalla vaikuttaa merkittävä määrä teknologiaa ja ohjelmistoja. Fimlab on IT-osaamisen huipputalo, joka kehittää itse omia ohjelmistoja ja teknologiaa ostettujen järjestelmien lisäksi. Niiden hallinta ja yhteensovittaminen ei ole aina täysin mutkatonta. Oma järjestelmävalikoima laajenee jatkuvasti, ja sillä kehitetään Fimlabin toiminnan ketteryyttä.
Ohjelmistojen kehittämisen ja hallinnan tukena hyödynnetään portfolion hallintaa, joka perustuu SAFe ketterään kehitykseen. Se auttaa hahmottamaan, miten suuri määrä erilaisia toimintoja pelaa yhteen. Systemaattisen portfoliohallinnan ansiosta Fimlabissa tiedetään, mitä on työn alla, miten erilaiset järjestelmiin liittyvät toiminnot etenevät ja miten hankkeita saadaan valmiiksi. Toimintatapa on ollut erityisen hyödyllinen Fimlabin laajentuessa, kun uusien toimipisteiden toimintaa on harmonisoitu vastaamaan koko yrityksen toimintaa.
Nopeutta ja laatua uusista menetelmistä
Parhaimmillaan uusien menetelmien hyödyntäminen nopeuttaa esimerkiksi näytteenottajien arkea ja asiakkaille voidaan tarjota laadukkaampia palveluita aiempaa ketterämmin. Myös tutkimukset puhuvat SAFe ketterän kehityksen puolesta: SAFe mallin ansiosta yritysten tuottavuus tyypillisesti paranee ja myös työntekijöiden työtyytyväisyys kohentuu.
– Toimimme viidellä eri hyvinvointialueella, mutta haluamme asioiden toimivan kaikkialla samalla tavalla. Käytössä olevissa järjestelmissä on kuitenkin harmonisoitavaa, joten tarvitsemme siihenkin portfolioita. Portfolioiden ja roadmappien ansiosta tunnistamme esimerkiksi eri tiimien väliset riippuvuudet ja osaamme priorisoida tekemistä, Fimlabin IT-projektijohtaja Tarmo Jukarainen toteaa.
Asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen ja priorisointi
Viime vuonna Fimlabin kehitystiimit kokivat uudistuksen. Nyt jokaisessa tiimissä on IT-tuoteomistaja sekä Scrum Master. Tuoteomistajat koordinoivat asiakaspalvelun ja erikoisalojen kanssa muun muassa erilaiset järjestelmiin liittyvät prioriteetit, kun taas Scrum Masterit toimivat eräänlaisina projektipäällikköinä, jotka vastaavat tiimin tekemisestä.
Portfoliosuunnittelu ja ketterä kehitys voidaan jakaa kolmeen päätehtävään: roadmapit toimivat tiennäyttäjinä, joista nähdään, mitkä ovat tärkeimmät käyttäjätarpeet. Toinen tärkeä asia on kolmen kuukauden välein pidettävä PI-suunnittelupäivä, jossa tiimit suunnittelevat tehtävät seuraavalle kolmelle kuukaudelle ja hahmottavat riippuvuudet. Tämän jälkeen tiimit kehittävät uusia toiminnallisuuksia järjestelmiin ketterästi kahden viikon sprinteissä.
– Portfolion hallinnassa ja suunnittelussa tärkeintä on tunnistaa asiakkaidemme tarpeet ja pystyä priorisoimaan nuo tarpeet oikein, Jukarainen kuvailee.
SAFe otettiin käyttöön Fimlabissa viime vuonna. Se on oppiva järjestelmä, joten käyttöönoton jälkeen moni asia on kehittynyt ja edistynyt. Käytännössä järjestelmät toimivat siis jatkuvasti aiempaa paremmin.
– Uusi toimintatapa auttaa myös tiimejä työskentelemään parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme omaksuneet käytön hyvin ja tiimit hiovat jatkuvasti myös omaa toimintaansa parempaan suuntaan. Uskon, että portfolioajattelu auttaa tiimiä sitoutumaan työhönsä, sillä jokaisella on oma roolinsa ja tehtävänsä.
Portfoliot ovat arjen työkalu
SAFe ketterän kehityksen menetelmiä hyödynnetään kansainvälisesti ympäri maailmaa. Järjestelmää on jo pitkään hyödynnetty eri teollisuuden aloilla ja se on koettu hyväksi myös palvelualoille. Toimintamallit toimivat hyvin myös terveys- ja hyvinvointialalla, ja se skaalautuu eri kokoisten yritysten tarpeisiin.
– Jokainen yritys voi myös valita itselleen parhaat käytännöt menetelmästä, kaikkea ei ole pakko ottaa käyttöön. Me Fimlabin tietohallinnossa olemme ottaneet järjestelmän käyttöön askel kerrallaan, sillä suurempi kertamuutos Fimlabin kokoisessa organisaatiossa olisi liian iso pala haukattavaksi, Jukarainen arvioi.