Kiinnostus laboratorioaloihin sai Auni Collingsin aikanaan erikoistumaan kliiniseen kemiaan. Erikoisala tarjoaa kiinnostavan näköalapaikan kehityksen kärjessä.
Kliinisen kemian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Auni Collings opiskeli alun perin luonnontieteitä, ennen kuin vaihtoi lääketieteen puolelle. Lääkäriopintojensa aikana hän pääsi kesätöihin laboratorioon – ja on sillä tiellä edelleen.
– Kliininen kemia tuntui mielekkäimmältä vaihtoehdolta, koska olin jo silloin kiinnostunut laboratorioalasta. Urani aikana olen työskennellyt myös hematologian puolella. Fimlabilla olen ollut töissä vuodesta 2001 asti, kertoo Collings.
Yhteistyössä parempaa asiakaspalvelua
Collingsin työpäivään kuuluu vaihtelevasti tuotannon, analytiikan, talouden ja henkilöstöhallinnon asioita. Tiivis vuorovaikutus sekä sisäisten että ulkoisten sidosryhmien kanssa on olennaista prosessien sujuvuuden ja ennen kaikkea asiakaspalvelun kannalta. Tiimissään hänellä on 15 suoraa alaista, joista osa on esimiehiä, joilla puolestaan on omat ryhmänsä johdettavanaan. Yhteistyökumppaneita ja asiakkaita on laajasti eri puolilla Suomea. Asiakasrajapinnassa työskentely on tärkeä osa työtä. Vain siten voi ymmärtää asiakkaiden tarpeita ja sovittaa niitä yhteen Fimlabin resurssien kanssa.
– Parasta työssäni on monipuolisuus ja se, että saan työskennellä yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa. Lääkärit, kemistit, laboratoriohoitajat ja esimiehet työskentelevät kaikki yhdessä sen eteen, että pystymme lunastamaan asiakaslupauksemme.
Vierianalytiikka on osa kemian erikoisalaa
Kliininen kemia on laaja lääketieteen erikoisala, jossa elimistön toimintoja ja niiden häiriöitä tutkitaan ruumiinnesteistä. Fimlabissa kemian erikoisalaan kuuluu myös vierianalytiikka, joka vastaa asiakkaiden käyttämistä laitteista laboratorion ulkopuolella.
Kemian erikoisalalla automaatioaste on noussut paljon ja erityisesti vierianalytiikan puolella kehitys on nopeaa.
– Pyrimme jatkuvasti kehittämään prosesseja sujuvammiksi, pienentämään vastausviivettä ja nopeuttamaan läpivirtausta, jotta asiakkaan polku on mahdollisimman sujuva, Collings kuvailee.
Poikkeuksellinen koronakevät näkyi myös kemian erikoisalalla, sillä osa henkilöstöstä perehdytettiin myös koronanäytteenottoon. Keväällä jouduttiin sopeuttamaan toimintaa poikkeusoloihin, mutta tilanne on sittemmin helpottanut ja toiminta vakiintunut uuteen normaaliin