Elokuun lopulla annettu valtakunnallinen koronatestausstrategia nostaa testauksen määrää koskevan tavoitteen 20 000 näytteeseen vuorokaudessa. Tavoitteena on, että testeihin pääsee vuorokaudessa ja että testitulos on käytettävissä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Fimlabin tavoitteena on saavuttaa tarvittava testauskapasiteetti syys–lokakuun aikana.
Suurin osa Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alueiden koronanäytteistä analysoidaan Fimlabin keskuslaboratoriossa Tampereella. Näytemäärä on kasvanut elokuussa nopeasti yli 2 000 näytteeseen vuorokaudessa.
– Elokuun aikana näytemäärän kasvu on ollut eksponentiaalista, minkä johdosta vastausviive on ajoittain ollut yli neljä vuorokautta. Eri puolilla tapahtunut testausjonojen purkaminen on tuottanut niin suuria näyte-eriä, että niistä on muodostunut ruuhkia. PCR-testaus suuren kapasiteetin laitteilla kestää jopa yhdeksän tuntia, eikä koneaikaa ole mahdollista lyhentää. Lisäksi tähän on laskettava päälle aikaa vievä näytekäsittely, toteaa mikrobiologian erikoisalajohtaja Tapio Seiskari.
Haasteita testauskapasiteetin nostamiselle on aiheuttanut myös testauksessa tarvittavien reagensseihin ja kulutustarvikkeisiin kohdistuva massiivinen globaali kysyntä.
– Tarvikkeita allokoidaan nyt globaalisti maiden todellisen tarpeen mukaan. Suomen tilanteen ollessa vielä rauhallinen, emme ole ensimmäisten joukossa toimituslistalla, Seiskari sanoo.
Uudet laitehankinnat kaksinkertaistavat testauskapasiteetin
Fimlab pyrkii nostamaan koronatestauskapasiteettiaan syksyn aikana, ja onkin jo keväällä tilannetta ennakoiden tehnyt kaksi uutta laitehankintaa analytiikkalinjastoansa täydentämään. Nämä laitteet mahdollistavat kapasiteetin kaksinkertaistamisen.
– Nämä syksyllä saapuvat täydentävät laitetoimitukset lisäävät toimintavarmuutta ja nopeuttavat tulosten saamista. Tavoitteena on vastauksen tuottaminen 1–2 vuorokaudessa, kertoo Seiskari.
Kasvavat näytemäärät edellyttävät myös työvuorojen ja henkilöstön lisäämistä ja perehdyttämistä. Fimlabiin onkin syksyn mittaan tulossa lisälaitteiston lisäksi lisää henkilökuntaa, joka osaltaan auttaa tavoitteen saavuttamisessa.
Lue: Fimlab selätti koronatestauksen viiveet
Uusia toimintamalleja koronanäytteenottoon
Testauskapasiteetin kasvattaminen ei yksin riitä vastaamaan haasteeseen, sillä ongelmaksi on monilla alueilla muodostunut näytteenottoruuhkat. Fimlab ottaa vain osan toiminta-alueensa näytteistä. Pirkanmaalla tämä on noin puolet kaikista julkisen puolen koronanäytteenotoista. Muilla alueilla pääosin hoitoyksiköt ottavat näytteet itse.
Pirkanmaalla toimivat drive-in-näytteenottopisteet ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi ja nopeiksi toimintamalleiksi. Niiden avulla on jo nyt saatu purettua ruuhkia, ja testiin pääsee päivässä.
– Elokuun lopussa avatussa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen drive-in-testauspisteessä pystytään ottamaan tällä hetkellä noin tuhat testiä päivässä. Määrää on mahdollista kasvattaa, kun näytteenottolinjoja avataan lisää, kertoo Fimlabin Pirkanmaan aluejohtaja ja ylilääkäri Anna-Maija Haapala.
Messu- ja Urheilukeskuksen drive-in-näytteenottopisteen ohella koronanäytteenottoa on Pirkanmaalla TAYSin alueella ja Hatanpään sairaalassa. Näihin näytteenottopisteisiin tulisi ohjata erityisesti autotta kulkevat asiakkaat.
– Koronanäytteenotto toimii ajanvarauksella. Näytteenottoon tulo vaatii aina hoitoyksikön tekemän arvion ja lähetteen, Haapala muistuttaa.
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen testauspiste on avoinna seitsemänä päivänä viikossa. Lue lisää täältä.