Tikkurilassa sijaitsevassa massaspektrometrialaboratoriossa analysoidaan testosteroni- ja klotsapiininäytteitä. Laboratorio aloitti toimintansa reilu vuosi sitten ja sen ansiosta Fimlab on nyt entistä omavaraisempi, mitä tulee näytteiden analysointiin.
Vielä pari vuotta sitten kaikki Fimlabin massaspektrometriaa vaatineet tutkimukset teetettiin alihankkijoilla, sillä omia laitteita ei näytteiden analysointiin ollut. Halu laajentua ja lisätä omavaraisuutta johti siihen, että Tikkurilaan perustettiin Fimlabin oma massaspektrometrialaboratorio. Nyt käytössä on moderni menetelmä ja uudenlaista analytiikkaa.
– Fimlabin tavoitteena on lisätä omaa analyysituotantoa ja listalla on monenlaisia analyyseja, joita haluaisimme tehdä itse. Tuotannon kotiuttaminen on ollut helppo aloittaa yksinkertaisemmilla analyyseilla ja testeillä, joita tehdään suurella volyymilla, kliinisen kemian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja Fimlabin erikoisalajohtaja Auni Collings kertoo.
Tikkurilan laboratoriossa analysoidaan miessukupuolihormoni testosteronin tasoja sekä tarkastellaan klotsapiinin hoitopitoisuuksia. Testosteronitasoja tutkitaan monista eri syistä, ja näytteitä tulee niin mies-, nais- kuin lapsipotilailta. Sukupuolihormonit voivat paljastaa esimerkiksi lapsettomuuteen liittyviä häiriöitä tai vaikkapa murrosiän häiriöiden syitä.
Klotsapiini taas on lääkeaine, jolla voi olla vaikutusta potilaan valkosolujen määrään. Näin ollen on tärkeää seurata potilaan lääkehoitoa, jotta klotsapiinin annostus voidaan säätää oikealle tasolle ja vältetään haittavaikutuksia.
Käsitöitä koneiden tukemana
Massaspektrometrialaboratoriossa työskentely vaatii erityisosaamista. Hoitajat käsittelevät näytteet, ja kemistit hoitavat lausumisen, eli käyvät läpi analyysin tulokset.
– Tekemämme analytiikka on tällä hetkellä käsityöpainotteista. Käytännössä päivä kuluu niin, että hoitajat aloittavat aamulla näytesarjan käsittelyn ja riippuen tehtävästä analyysista näytteitä pipetoidaan ja esikäsitellään eri tavoin koko päivän ajan. Tämän jälkeen näytteet menevät analysoitavaksi massaspektrometrialaitteille yön ajaksi, kertoo Tikkurilassa kemistinä työskentelevä Katja Rautava.
Seuraavana aamuna päästään katsomaan tutkimusten tuloksia ja tekemään analyysit loppuun. Yhdessä näytesarjassa on vajaa sata näytettä. Yleensä valmiit tulokset saadaan esikäsittelyä seuraavana päivänä.
Yhteensä Tikkurilan massaspektrometrialaboratoriossa työskentelee neljä laboratoriohoitajaa ja kolme kemistiä. Osa heistä työskentelee myös Tikkurilassa toimivassa hemostaasilaboratoriossa.
– Olemme akkreditoitu laboratorio, eli työn tulee täyttää tietyt laatuvaatimukset. Vaikka koneet tarjoavat meille jo melko valmista dataa, automatiikkaan ei voi yksin luottaa, vaan ihmissilmän on vielä tarkistettava tulokset. Näin takaamme viime kädessä potilaille oikeanlaisen hoidon, Rautava summaa.