Suuri osa Fimlabin työntekijöistä on korkeakoulutettuja henkilöitä, joiden eläköityessä kriittinen osaaminen voi olla vaarassa kadota. Osaamisen säilyttämiseksi Fimlabissa on otettu käyttöön OTE-prosessi, jossa osaamisen ja tiedon jakaminen sekä säilyttäminen huomioidaan osana eläköitymistä.
Suomessa eletään juuri nyt suurta eläköitymisen aikaa. Eläkkeelle jää ennätysmääriä ihmisiä, ja ilmiö näkyy myös Fimlabin kokoisessa organisaatiossa.
Fimlabin riveissä työskentelee valtava määrä korkean tason ammattilaisia, joiden asiantuntijuutta ja osaamista ei voida monistaa tai kopioida, vaan osaaminen voi olla hyvin henkilökohtaista ja yksilöllistä.
– Kaikissa työtehtävissä on vuosien kokemuksen myötä syntynyttä hiljaista tietoa, joka olisi tärkeää jakaa muille ja siirtää talteen, henkilöstön kehittämispäällikkö Pirta Hautala kertoo.
Arvostusta ja osaamisen tallettamista
Kun työnantaja saa eläkeyhtiöltä arvion työntekijän eläkeikään siirtymisestä tai työntekijä itse ottaa eläköitymisen puheeksi, hänen kanssaan aloitetaan OTE-prosessi eli osaamisen ja tiedon jakaminen ja säilyttäminen osana eläköitymistä. Kaikki eivät jää eläkkeelle heti eläkeiän täyttyessä, vaan esimerkiksi monet asiantuntijat jatkavat tehtävissä vielä pitkään eläkeiän jälkeen.
– Haluamme aloittaa työntekijän osaamisen jakamisen ja tallettamisen jo hyvissä ajoin ennen eläköitymispäätöstä, ja OTE-prosessi voidaan käynnistää jopa vuotta tai kahta ennen eläkkeelle jäämistä. Käytäntö on vielä melko tuore, mutta se on otettu hyvin vastaan, sanoo Hautala.
Vaikka Fimlabin kaltaisessa organisaatiossa tietoa tallennetaan ja dokumentoidaan valtavasti, on hiljaisen tiedon määrä silti suuri. Hiljaisen tiedon jakamiseksi on kehitelty Fimlabissa monia erilaisia menetelmiä, mutta parhaiten se siirtyy ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Esimerkiksi työparityöskentelyn, sijaistamisen ja työnkierron on nähty toimivan hyvin hiljaisen tiedon siirtämisessä.
Yksi OTE-prosessin keinoista on Hyvällä mielellä eläkkeelle -valmennus, jota tarjotaan eläköityville. Valmennuksessa katsellaan uraa taakse päin ja jaetaan kokemuksia työuran varrelta. Samalla voidaan pohtia, millaisia haaveita ihmisellä on työn päättymisen jälkeen. Muutos on monille suuri ja vertaistuki tärkeää.
– Tavoitteena on, että eläköityvä ihminen kokee tulevansa arvostetuksi. Moni Fimlabilla työskentelevä kokee työnsä hyvin merkitykselliseksi ja siksi työstä luopuminen voi olla vaikeaa. On hyvä kuitenkin muistaa, että OTE-prosessi on aina erilainen työntekijästä riippuen. Prosessi muotoutuu aina henkilön oman uran, osaamisen ja kokemusten kautta, Hautala muistuttaa.