Fimlab tekee tiivistä oppilaitosyhteistyötä eri koulutusasteiden kanssa. Yhteistyö tarkoittaa sekä harjoittelupaikkojen tarjoamista että opetustyön kehittämistä.
Fimlabin merkittävin oppilaitosyhteistyötaho on Tampereen ammattikorkeakoulu, jonka bioanalytiikan opiskelijoista lähes kaikki suorittavat jossain opintojensa vaiheessa harjoittelun Fimlabilla. Esimerkiksi viime syksynä TAMKin opiskelijoiden harjoittelujaksoja oli 82.
– Jotkut tekevät jopa kaikki harjoittelunsa meillä, kertoo Fimlabin HR Partner Jaana Piikkilä.
Tärkeä yhteistyötaho on myös Savonian ammattikorkeakoulu, jossa neljä Fimlabilla vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä suorittaa bioanalyytikon tutkintoa työnsä ohella. Lisäksi yhteistyötä tehdään muun muassa Tampereen yliopiston, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian sekä Tampereen ammattiopiston kanssa.
Opiskelijoiden ammatillisen kasvun mahdollistamisen ohessa yhteistyö oppilaitosten kanssa tarjoaa myös lukuisia rekrytointimahdollisuuksia. Vuoden 2020 reilusta sadasta harjoittelijasta 86 on työllistynyt Fimlabille joko vakituiseen tai määräaikaiseen työsuhteeseen tai vaihtoehtoisesti kesä- tai keikkatöihin.
– Kun opiskelija on saanut jo harjoittelun yhteydessä perusperehdytyksen ja Fimlab on heille tuttu, myös töiden aloittaminen on helpompaa, Piikkilä perustelee.
Opiskelijaohjauksen laatulupaus saanut positiivista palautetta
Fimlabissa on laadittu hoitohenkilöstön aloitteesta opiskelijaohjauksen laatulupaus, jossa kerrotaan avoimesti niistä ajatuksista, joiden pohjalta Fimlabilla opiskelijoiden ohjauksessa toimitaan. Laatulupauksessa luvataan auttaa opiskelijoita kasvamaan ammatillisesti ja kehittymään harjoittelujakson aikana niissä tehtävissä, jotka hänelle on oppimistavoitteiden mukaisesti annettu.
– Laatulupaus on jaettu harjoitteluun tuleville videon muodossa. Vaikka lupaus on ollut käytössä vasta vähän aikaa, olemme saaneet siitä erinomaista palautetta, Piikkilä kertoo.
Esimerkiksi erään opiskelijan palautteessa todettiin, että Fimlabille oli helppoa tulla harjoitteluun, koska lupaus osoitti organisaation olevan aidosti kiinnostunut opiskelijoista. Palautteen mukaan Fimlab on myös onnistunut täyttämään antamansa lupauksen.
– Opiskelijoilta saamamme palaute on aina ollut hyvää, mutta systemaattinen ja suunnitelmallinen työ opiskelijaohjauksen kehittämiseksi on näkynyt entistä parempana palautteena, Piikkilä iloitsee.
Harjoitteluiden lisäksi Fimlab tarjoaa vuosittain yli sata kesätyöpaikkaa. Kesätyörekry on nyt käynnissä, ja töitä on tarjolla etenkin bioanalyytikko-opiskelijoille ja muille näytteenottovalmiudet omaaville. Työtehtävät näytteenoton tai analytiikan puolelta määräytyvät aina kesätyöntekijän opintojen vaiheen ja aiemman työkokemuksen mukaan.