Tutkimuksen hinta: 14,20 €

D-vitamiinin mittaus luotettavasti lähimmässä Fimlab-laboratoriossasi

Tilaa d-vitamiinitutkimus helposti lisäämällä tutkimus henkilökohtaiseen tutkimuslähetteeseesi sivun alalaidasta. Tutkimukseen ei tarvita lääkärin lähetettä, vaan voit itse tilata suoraan OmaLabran valikoimaan kuuluvat tutkimukset. Voit itse valita laboratorion ja ajan joustavasti sijaintisi ja oman aikataulusi mukaan.

Huom! Tutkimusten tilaus ei sisällä ajanvarausta laboratorioon. Tilattuasi tutkimukset, varaa vielä aika lähimpään laboratorioomme.


Miksi D-vitamiinikoe kannattaa teettää?

Laboratorissa toteutettu tarkka d-vitamiinitesti paljastaa luotettavasti, saatko riittävästi elimistölle tärkeätä d-vitamiinia.

Seerumin 25(OH) -D-vitamiinin eli 25(OH)D:n määritystä käytetään mahdollisen D-vitamiinin puutoksen tai yliannostuksen selvittämiseksi. D-vitamiinia syntyy UV-valon vaikutuksesta iholla ja maksassa siitä muodostuva 25(OH)D on vitamiinin päämetaboliitti verenkierrossa. 25(OH)D-vitamiinipitoisuus kuvastaa hyvin elimistön D-vitamiinivarastoja ja D-vitamiinin saantia. Pitoisuudessa nähdään vuodenaikavaihtelua arvojen ollessa korkeimmillaan loppukesällä ja matalimmillaan keskitalvella. D-vitamiinin puute voi aiheuttaa lapsuusiässä riisitaudin, jolloin luustoon ei kiinnity riittävästi kalsiumia ja luusto jää pehmeäksi. Aikuisilla vastaavaa tautia kutsutaan osteomalasiaksi. D-vitamiini on rasvaliukoinen aine, joka yliannostuksissa saattaa myös kertyä elimistöön ja aiheuttaa vaikean myrkytystilan. Riittäväksi D-vitamiinin saanniksi katsotaan nykyisin tasoltaan yli 50 nmol/l olevat seerumipitoisuudet ja tätä alemmat luvut viittaavat D-vitamiinin puutteeseen. Luuston hyvinvoinnin kannalta suositellaan kuitenkin yli 80 nmol/l olevaa D-vitamiinitasoa, mutta yli 120 nmol/l arvoja tulee välttää. D-vitamiinimyrkytyksissä seerumipitoisuudet ovat yli 375 nmol/l.


D -vitamiini-25-OH

Lyhenne: S -D-25 
Tutkimusnumero: 1220