Tutkimuksen hinta: 50,00 €

Laktoosi-intoleranssitesti luotettavasti lähimmässä Fimlab-laboratoriossasi

Laktoositutkimus osoittaa perinnöllisen alttiuden laktoosi-intoleranssiin. Laktoosi-intoleranssin oireina voivat olla ilmavaivat, vatsan turvottelu, epämääräinen vatsakipu ja ripuli. Jos olet kärsinyt säännöllisesti edellä mainituista oireista, laktoosi-intoleranssitesti on ajankohtainen.

Tilaa laktoositesti helposti lisäämällä tutkimus henkilökohtaiseen tutkimuslähetteeseesi sivun alalaidasta. Tutkimukseen ei tarvita lääkärin lähetettä, vaan voit itse tilata suoraan OmaLabran valikoimaan kuuluvat tutkimukset. Voit itse valita laboratorion ja ajan joustavasti sijaintisi ja oman aikataulusi mukaan.

Huom! Tutkimusten tilaus ei sisällä ajanvarausta laboratorioon. Tilattuasi tutkimukset, varaa vielä aika lähimpään laboratorioomme ajanvaraussivulta.


Laktoosi-intoleranssi, DNA-tutkimus

Lyhenne: B -Lakt-D 
Tutkimusnumero: 4614

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa tilaa, jossa suoliston laktaasientsyymin toiminta on puutteellista. Maitosokeria pilkkovan laktaasientsyymin puutos on perinnöllinen. Suomalaisista noin 17 %:lla on geeniperimä, jonka johdosta laktaasientsyymin aktiivisuus laskee. Laktaasientsyymin aktiivisuuteen vaikuttava geeniperimä voidaan tutkia verinäytteestä tehtävällä DNA-testillä. Aikuisesta henkilöstä tehty testi antaa yksiselitteisen tuloksen siitä, onko hänellä laktoosin imeytymishäiriötä aiheuttava perimä vai ei.

Oireiden syntyyn vaikuttavat perimän ohella nautitun laktoosin määrä, suoliston bakteerikannat ja yksilöllinen vaihtelu. On esimerkiksi erittäin harvinaista, että lääketablettien sisältämä pieni laktoosimäärä aiheuttaisi oireita.

Lapsilla DNA-testi ei anna luotettavaa kuvaa laktaasientsyymin toiminnasta. Laktaasientsyymin aktiivisuuden aleneminen alkaa yleensä noin 5-12 vuoden iässä. Laktoosi-intoleranssin oireet ilmenevät harvoin ennen viiden vuoden ikää.