Tulosta

Tutkimus:
TROMBOSYYTTIEN ALLOANTIGEENITYYPITYS, DNA, LAPSIVESI

Luokitus:
Hematologia, Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset

Päivitetty:
21.12.2022

6069 • Am-TAg-D

Vastasyntyneen alloimmuunitrombosytopeniaan liittyvä erikoistutkimus. Tutkimuksen tilaamisesta ja näytteen ottamisesta pitää sopia etukäteen Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorion lääkärin kanssa.

Johdanto

Vastasyntyneen alloimmuunitrombosytopenia (engl. neonatal alloimmune thrombocytopenia, NAIT) on tavallisin vastasyntyneen vaikean trombosytopenian syy. Sikiön isältään perimä, äidiltä puuttuva trombosyyttiantigeeni (HPA, human platelet alloantigen) voi aiheuttaa äidin immunisoitumisen. IgG-luokan vasta-aineet läpäisevät istukan ja johtavat sikiön trombosyyttien ennenaikaiseen tuhoutumiseen. Alloimmuunitrombosytopeniaa ei seulota raskausaikana. Diagnostiset selvittelyt aloitetaan useimmiten, kun syntyneellä lapsella todetaan vaikea trombosytopenia ja vuotokomplikaatio (aivoverenvuoto, sisäelinvuodot, petekkiat, mustelmat). Katso 4268 B -NAIT.

Joissain erityistapauksissa, jos äidillä on jo aikaisemmin todettu HPA-vasta-aineita, voi olla tarpeen tehdä sikiön HPA-tyypitys lapsivedestä. HPA-tyypityksessä tutkitaan seuraavat trombosyyttiantigeenit: HPA-1, -2, -3, -5, -6 ja -15.

Tiedustelut

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, avoinna ma-pe 8-18

Kiireettömät tiedustelut: hemostaasilaboratorio@fimlab.fi

Kliiniset konsultaatiot päivystysaikana Veripalvelun tilauskeskuksen kautta p. 029 300 1001.

Indikaatiot

Harvinainen tarve selvittää, onko sikiö perinyt isältään HPA-antigeenin, jota vastaan äidillä on todettu HPA-vasta-aineita.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tutkimuksen tilaamisesta tulee aina neuvotella etukäteen trombosyyttilaboratorion lääkärin kanssa (Fimlab Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393). Pyyntö sähköisesti tai käyttämällä Trombosyyttitutkimukset-lähetettä.

Näyte otetaan aikaisintaan raskausviikolla 16+. Näyte tulisi ottaa alkuviikosta siten, että se on perillä tutkimuksen tekevässä laboratoriossa (SPR Veripalvelu) viimeistään torstaina klo 14.00.

Näyteastia

Ks. näyte.

Näyte

10 ml lapsivettä steriiliin kertakäyttöruiskuun. Näytettä käsittelevien henkilöiden on käytettävä käsineitä DNA-kontaminaation estämiseksi.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteen lähettämisestä on sovittava etukäteen Fimlabin Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorion (p. 044 472 8393) ja Veripalvelun Kudossopeutuvuustutkimukset-laboratorion (p. 029 300 1796) kanssa.

Näyte säilytetään huoneenlämmössä ja lähetetään välittömästi tutkivaan laboratorioon. Näyte ei saa jäätyä. Näyte pakataan niin, että näyteruiskun mäntä ei pääse painumaan sisään. Kiireellisyys on merkittävä selvästi pakkaukseen ja lähetteeseen. Lapsivesinäytteet tutkitaan alihankintana, minkä vuoksi lapsivesinäytteet lähetetään suoraan SPR Veripalveluun.

Lähetysosoite: 

Suomen Punainen Risti, Veripalvelu
Näytteiden vastaanotto
Kudossopeutuvuustutkimukset
Härkälenkki 13 C
01730 Vantaa

 

 

Menetelmä

DNA-tutkimus (HPA-genotyypitys). Tutkimus tehdään alihankintana SPR Veripalvelussa.

Tulos valmiina

Tutkimus valmistuu 1-2 viikon kuluessa. Kiireellisissä tapauksissa HPA-alloantigeenityypitys voidaan tehdä seuraavana arkipäivänä. (Tulokset välitetään SPR Veripalveluun hoitoon liittyvien konsultaatioiden ja erikoisverivalmisteiden toimitusten mahdollistamiseksi.)

Tulkinta

Lausunto.

Virhelähteet

Näytteen DNA-kontaminaatio.