Yleistä tietoa seksitaudeista

Seksitaudit ovat seksin välityksellä tarttuvia tauteja. Ne ovat usein oireettomia, mikä ei kuitenkaan estä niiden tarttumista. Tartunnan voi saada suojaamattomassa yhdynnässä, sekä suu- ja peräsuoliseksissä. Kondomin käyttö suojaa tehokkaasti seksitaudeilta.

Klamydia, kondylooma ja herpes ovat yleisimmät seksiteitse tarttuvat taudit Suomessa. Muita seksiteitse tarttuvia tauteja ovat tippuri, kuppa, HIV, B ja C hepatiitit, sankkerit, sekä Mycoplasma genitalium –infektio.

Oireista

Seksitaudit voivat olla täysin oireettomia. Mikäli klamydiaan ja tippuriin liittyy oireita, ne voivat olla kirvelyä virtsatessa, tihentynyt virtsaamistarve, vuoto virtsaputkesta, lisääntynyt valkovuoto, yhdynnän jälkeinen verinen vuoto ja alavatsakivut. Peräsuolen, nielun ja silmän oireita voi esiintyä tartuntatavasta riippuen. Myös peräsuolen ja nielun tulehdukset ovat kuitenkin useimmiten oireettomia.

Kuppa aiheuttaa usein tartuntakohtaan noin kuukauden kuluessa tartunnasta kovareunaisen, pyöreän, usein kivuttoman haavauman. Herpesinfektioon liittyy usein pinnallisia rakkuloita ja kondyloomaan syylämäisiä muutoksia. Hepatiitteihin voi liittyä keltaisuutta, joka on usein ensimmäisenä havaittavissa silmissä. HIV-infektioon liittyvät ensioireet ovat tavallisia myös monissa muissa taudeissa; näitä ovat mm. väsymys ja kuumeilu.

Seksitauteihin viittaavien oireiden vuoksi tulee hakeutua tutkimuksiin oman hyvinvointialueen terveydenhuollon yksikköön.

Tautien toteaminen

Seksiteitse tarttuvien tautien diagnostiikka tapahtuu lääkärin vastaanotolla, yleensä sukupuolitautien poliklinikalla. Papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama kondylooma ja Herpes simplex –viruksen aiheuttama sukupuolielinten herpes todetaan vastaanotolla usein kliinisten löydösten perusteella, kun taas muiden seksiteitse tarttuvien tautien diagnostiikka edellyttää laboratoriotutkimuksia. Kullekin taudille on olemassa omat testinsä, jotka pitää ajoittaa oikein huomioiden tautien itämisajat.

Klamydia- ja tippuritartunta voidaan osoittaa aikaisintaan noin viikon kuluttua tartunnasta, mutta esimerkiksi kuppa ja HIV on osoitettavissa aikaisintaan noin kuukauden kuluttua tartunnasta. Usein tarvitaan vielä tarkistusnäytteitä, mikäli ensimmäisessä näytteessä ei todeta merkkiä tartunnasta.

Oireettomilta henkilöiltä voidaan seuloa klamydiaa ja tippuria virtsasta tai emättimestä otettavasta näytteestä. Tähän tarkoitukseen on nykyään saatavilla myös etätestausmenettelyjä, joissa potilas voi ottaa itse näytteen ja toimittaa sen tutkittavaksi laboratorioon.

Miten testien tuloksiin tulee suhtautua?

Negatiivinen testitulos tarkoittaa, ettei näytteestä löydy merkkiä tutkitun taudinaiheuttajan aiheuttamasta tartunnasta. Mikäli testin tulos on negatiivinen ja kuitenkin epäillään seksitautia, on syytä arvioida muiden kuin testatun taudin mahdollisuutta. Tämän arvion tekee lääkäri terveydenhuollon yksikössä. On myös hyvä varmistaa, että mahdollisen tartuntahetken ja näytteenoton välillä on ollut riittävän pitkä aika.

Positiivinen tulos tarkoittaa, että näytteestä on osoitettavissa testistä riippuen joko taudinaiheuttaja (esim. virtsasta tai emätinnäytteestä tehtävät klamydia- ja tippuritestit) tai elimistön tuottamia vasta-aineita taudinaiheuttajaa kohtaan (esim. verestä tehtävät kuppa- ja HIV-vasta-ainetestit). Tällöin lääkäri määrittelee tarvittavan hoidon sekä lisätartuntojen ehkäisyyn tarvittavat toimet.

Mikäli olet saanut positiivisen tuloksen klamydian ja tippurin etätestausnäytteestä, ota yhteyttä terveydenhuollon yksikköön.

Ehkäisy

Kondomin käytöllä voidaan tehokkaasti ehkäistä useimpia seksitauteja, mikäli sitä käytetään koko yhdynnän ajan. Myös suuseksissä on tarpeen suojautua tartunnoilta kondomilla tai suuseksisuojalla.