Ajankohtaista: Kiitos vastausaktiivisuudesta diabeteslaitetarpeita kartoittavaan kyselyyn!

Älypumppujärjestelmät ja kudosglukoosisensorit ovat kehittyneet nopeasti viime vuosina eikä nykyinen kilpailutettu laitevalikoima enää vastaa kliinistä tarvetta. Fimlab Laboratoriot Oy on avaamassa kilpailutuksen, jossa kilpailutetaan Kanta-Hämeen, Keski-Suomen ja Pirkanmaan hyvinvointialueiden käyttöön tulevat älypumppujärjestelmät ja kudosglukoosisensorit. Kilpailutuksen avaamisen taustalla on laitemarkkinoiden nopea kehitys sekä muuttuneet hoitosuositukset insuliininpuutosdiabeteksen hoidossa.

Jotta mahdollisimman monilla insuliinipumppua ja/tai sensorointia käyttävillä olisi mahdollisuus tuoda esiin laitteiden ominaisuuksiin kohdistuvia tarpeitaan sekä käyttökokemuksiaan nykyisistä laitteista, kartoitimme käyttäjäasiakkaiden kokemuksia ennen kilpailutusta toteutetuilla kyselyillä. Kyselyt oli suunnattu älypumppujen käyttäjille sekä monipistoshoitoisille jatkuvan glukoosisensoroinnin käyttäjille. Linkkiä sähköisiin kyselyihin jaettiin hoitoyksiköistä, hoitotarvikejakeluista, Fimlabin ja hyvinvointialueiden verkkosivuilla sekä diabetesyhdistysten verkostojen kautta. Käyttäjille suunnattujen kyselyjen lisäksi toteutimme ammattilaiskyselyn, jolla kartoitimme diabeteksen hoidon ammattilaisten näkemyksiä diabeteslaitteisiin kohdistuvista tarpeista.

Sensorin käyttäjille suunnattuun kyselyyn saimme 238 vastausta ja älypumppujärjestelmän käyttäjille suunnattuun kyselyyn 182 vastausta. Monipistoshoitoiset jatkuvan glukoosisensorin käyttäjät arvostivat sensorissa tarkkuuden lisäksi erityisesti mahdollisimman pientä kokoa, pitkää käyttöaikaa ja ennakoivia matalan ja korkean varoituksia. Osalle vastaajista oli tärkeää myös mahdollisuus sensorin tietojen jakamiseen läheiselle sekä mahdollisuus saada sensoriin erillinen lukijalaite/vastaanotin. Uuden sensorointijärjestelmän aloituksen tueksi toivottiin etenkin oman hoitopaikan henkilökunnan antamaa ohjausta sekä sähköistä itseopiskelumateriaalia.

Älypumpun käyttäjät olivat varsin tyytyväisiä tällä hetkellä käytössään olevaan älypumppujärjestelmään. Haasteina tuotiin kuitenkin esiin iho-oireet, sensorin tarkkuuteen ja asettamiseen liittyvät tekijät sekä mobiililaitteiden ohjelmistopäivitysten tuomat yhteensopivuushaasteet mobiilisovelluksen käytössä ja laitteen tietojen jakamisessa läheiselle.  Älypumpussa arvostettiin erityisesti annostelualgoritmin soveltuvuutta epäsäännölliseen elämänrytmiin, pumpun pientä kokoa ja infuusiosettien ja insuliinisäiliöiden pitkää vaihtoväliä. Osa toivoi erityisesti mahdollisuutta ohjata järjestelmää älypuhelimella ja osalle oli ehdottoman tärkeää järjestelmän käytettävyys täysin ilman älypuhelinta. Osa vastaajista arvosti erityisesti pumpun letkuttomuutta. Uuden älypumppujärjestelmän aloituksen tueksi toivottiin oman hoitopaikan henkilökunnan antamaa ohjausta, sähköistä ja kirjallista itseopiskelumateriaalia sekä pumpputoimittajan edustajan läsnäoloa ja henkilökohtaista neuvontaa vastaanotolla. Lisäksi toimiva ja nopea toimittajan tuotetuki koettiin tärkeäksi.

Yhteenvetona toteamme, että diabeteslaitteiden käyttäjät ovat moninainen ryhmä eri-ikäisiä ja erilaisissa tilanteissa olevia henkilöitä, joilla on erilaisia diabeteslaitteisiin kohdistuvia tarpeita. Kaikki ei sovi kaikille, joten niin monipistoshoidon tukena käytettäviin jatkuvatoimisiin glukoosinseurantajärjestelmiin kuin älypumppujärjestelmiinkin tarvitaan riittävästi valikoimaa. Tulevan hankinnan tavoitteena on mahdollistaa ajanmukaiset ja uutta teknologiaa hyödyntävät diabeteksen hoitoa tukevat laitteet, jotka vastaavat erilaisissa tilanteissa olevien käyttäjien ja erityisryhmien, kuten lapsien ja raskaana olevien tarpeisiin.

Kiitämme kaikkia kyselyihin vastanneita ja tiedotamme Fimlabin verkkosivuilla hankinnan etenemisestä.

Lisätiedot: diabetes(at)fimlab.fi

Palvelun kuvaus ja yleistä

Fimlab tarjoaa asiakkailleen diabeteksen omaseurantaan liittyvää palvelua sisältäen diabeteksen hoidossa tarvittavat laitteet ja kulutustarvikkeet sekä WebFimlab omamittausalustan laitteiden rekisteröintiin, elinkaaren seurantaan ja laitteen käyttämään pilvipalveluun siirtymiseen. Palvelua tarjotaan erillisten sopimusten mukaisesti Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueilla.

Palvelun piirissä toimivat hoitoyksiköt päättävät sopivan laitteen valinnasta potilaalle kliinisen tarpeen perusteella. Kilpailutetut tuotteet sisältävät omaseurannan glukoosi- ja ketoainemittarit tarvikkeineen, ammattikäytön glukoosi- ja ketoainemittarit tarvikkeineen, kudosnesteen glukoosipitoisuutta joko ajoittain tai jatkuvatoimisesti mittaavat sensorit, insuliinipumput, pistolaitteet, verilansetit ja insuliinikynäneulat.

Hoitoon liittyvissä asioissa ota aina yhteyttä diabeteksen hoidostasi vastaavaan terveydenhuollon yksikköön!

Tältä sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa diabeteksen seurantaan liittyen.

  • Laitekohtaiset ohjeet
  • Monipuolinen koulutusmateriaali
  • Usein kysytyt kysymykset
  • Yhteystiedot ja reklamointiohjeet

Palautteet ja kehitysehdotukset palveluun liittyen diabetes@fimlab.fi.

Asiakaspalvelu Usein kysytyt kysymykset Laitteiden ohjeet

Asiakaspalvelu

Usein kysytyt kysymykset

  • Miten teen reklamaation

    Potilaan omahoidon mittarit ja liuskat

    • Laitteen käyttäjä: Ota teknisissä ongelmissa yhteys suoraan laitetoimittajan tuotetukeen. Jos tarvitset uuden mittarin vikaantuneen tilalle kiireesti, ota yhteys omaan hoitoyksikköösi tai hoitotarvikepalveluun.

    Insuliinipumput

    • Laitteen käyttäjä: Ota teknisissä ongelmissa ja kiireellisissä tapauksissa yhteys suoraan laitetoimittajaan. Pumpputoimittajilla on 24/7 päivystys kiireellisiä tapauksia varten, laitetoimittajien yhteystiedot löydät laitekohtaisista ohjeista. Mikäli pumppu on vikaantunut ja pumpun takuu on voimassa, laitetoimittajalla on mahdollisuus toimittaa korvaava laite takuuvaihtona. Mikäli pumpun takuu ei ole enää voimassa, ota yhteys hoitoyksikköösi. Hoitoyksikkö ohjaa ottamaan tarvittaessa varajärjestelmän (pistohoidon) käyttöön siihen saakka, kunnes uusi pumppu on saatu käyttöön. Ota yhteys hoitoyksikköön pumpun asetuksiin liittyvissä ongelmissa.

    Sensorit

    • Laitteen käyttäjä: Ota teknisissä ongelmissa ja kiireellisissä tapauksissa yhteyttä suoraan laitetoimittajaan, muutoin hoitoyksikköösi. Laitetoimittajat lähettävät rikkoutuneen sensorin tilalle uuden veloituksetta.
  • Fastclix -pistolaite

    Accu-Chek Instant mittarin aloituspakkauksessa tulee mukana mittaritoimittajan oma pistolaite Fastclix. Tämä ei ole hankintasopimuksen mukainen tuote laajaan yleiskäyttöön.

    Teille annetaan käyttöön sopimuksen mukainen VivaChek-pistolaite, jossa käytetään sopimuksen mukaisia VivaChek-lansetteja.

  • Verensokeritulos ei vastaa odotuksia tai epäilet tuloksen olevan virheellinen
    • Tarkista liuskojen viimeinen käyttöpäivämäärä.
    • Onko liuskapurkki voinut jäädä auki?
    • Onko liuskapurkkia säilytetty liian kuumassa tai kylmässä esim. ikkunalaudalla tai autossa. Onko liuskapurkki päässyt jäätymään?
    • Varmista, että kädet olivat puhtaat.
    • Pyyhitkö ensimmäisen pisaran pois, oliko veripisara riittävän suuri, jouduitko puristamaan sormea pisaran saamiseksi.
    • Toista mittaus uudella liuskalla.
    • Ota yhteys hoitavaan yksikköön.
  • Verensokerimittari ei toimi, mitä teen?
    • Jos mittari on täysin pimeä eikä käynnisty, kokeile vaihtaa patterit ja varmista, että ne ovat oikein päin.
    • Jos mittaria antaa virhekoodin, katso laitemanuaalista sille selitys ja pyri korjaamaan vika.
    • Jos mittarin toiminta on epävarmaa, tarkista liuskaportin puhtaus. Veri ja lika häiritsevät mittausta.
    • Ota yhteys laitevalmistajan tuotetukeen
    • Ota yhteys hoitotarvikejakeluun tai hoitoyksikköön
  • Miten saan verensokeritulokset sähköisesti mobiilisovelluksesta hoitoyksikölleni?

    Kaikkiin Fimlabin hankinta-alueella kilpailutettuihin laitteisiin on terveydenhuollon ammattilaisille tarjolla pilvipalvelu, johon verensokeritulokset on mahdollista jakaa joko mobiilisovelluksesta tai erilaisten pilvipalveluiden kautta.

    Mobiilisovellukset ja pilvipalvelut ovat laitekohtaisia.

    Halutessasi jakaa mittaustuloksesi sähköisesti hoitoyksikköösi, ammattilaisen tulee kutsua sinut jakamaan tietosi hoitoyksikön klinikkatiliin.

  • Verensokeritulokset verensokerimittarista mobiilisovellukseen?

    Verensokerimittaustulokset voidaan omaseurantavihon lisäksi tai sen sijaan siirtää laitekohtaiseen mobiilisovellukseen.

    Verensokeritulokset siirtyvät Bluetooth yhteydellä automaattisesti sovellukseen, kun verensokerimittari on paritettu puhelimen kanssa. Sovellus mahdollistaa myös muiden hoitotietojen, kuten insuliiniannosten, hiilihydraattien ja liikunnan merkitsemisen sovellukseen, jolloin hoitoon liittyvien tekijöiden seuraaminen helpottuu.

    Jos sinulla on käytössäsi AccuChek Instant verensokerimittari, voit ladata sovelluskaupasta käyttöösi MySugr-mobiilisovellukseen. Ohjeita MySugr-sovelluksen käyttöönottoon saat klikkaamalla tästä.

    Jos sinulla on käytössäsi CareSens Dual verensokerimittari, voit ladata sovelluskaupasta Diacare-mobiilisovelluksen. Terveydenhuollon ammattilaisen tulee aktivoida sovellus käyttöösi. Ohjeita Dicare-sovelluksen käyttöönottoon saat klikkaamalla tästä.

  • Miten hävitän käytetyt diabetestarvikkeeni kotona?

    Lajittele sekajätteeseen
    Verensokeriliuskat
    Verensokeriliuskat voi hävittää sekajätteenä, koska ne sisältävät vain hyvin pieniä määriä metallia ja elektrodeja.

    Sensorin asettimet, insuliinipumpun letkut (ilman neulaa), tyhjät insuliinikynät ja -säiliöt
    Sensorin asetin on muovia ja sisältää pienen metallijousen. Asettimen voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Insuliinipumpun letkut, joissa ei ole neulaa sekä tyhjän insuliinikynän ja insuliinisäiliön voi laittaa kodin sekajäteastiaan.

    Lajittele kartonkikeräykseen
    Kartonkiset pakkauslaatikot

    Lajittele muovinkeräykseen
    Yksittäispakattujen tuotteiden muovipakkaukset.
    Yksittäisiä tuotteita suojaavat muovipakkaukset, esimerkiksi infuusiosetin pakkausmuovin voi lajitella muovinkeräykseen.

    Vie apteekkiin
    Insuliinikynäneulat, ruiskut, insuliinipumpun kanyylit ja pistolaitteen neulat (lansetit)
    Kaikki neulan sisältävät tuotteet tulee viedä apteekkiin. Insuliinikynäneulat, insuliinipumpun kanyylit ja pistolaitteen neulat (lansetit) voi kerätä kotona kovaseinäiseen, suljettavaan astiaan. Näitä ovat esimerkiksi tyhjät muovipullot tai lasipurkit, joissa on kierrettävä korkki tai kansi. Hyvin suljettu keräysastia tulee viedä apteekkiin erillään muusta lääkejätteestä.

    Vajaat ja täydet insuliinikynät
    Jos insuliinikynissä tai säiliöissä on insuliinia, ne viedään apteekkiin. Huom! Insuliinia ei saa tyhjentää viemäriin tai roskakoriin.

    Vie sähkö ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen
    Verensokerisensorit ja verensokerimittarit
    Verensokerisensorit ja verensokerimittarit tulee hävittää sähkö- ja elektroniikkajätteenä. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet (SER) voi viedä jäteasemalle, jätekeskukseen tai sähkölaitteita myyviin liikkeisiin. Verensokerimittareissa on patterit, jotka tulee poistaa ennen kuin tuotteen vie kierrätykseen. Käytetyt sensorit sisältävät pariston, jota ei voi poistaa.

    OmniPod-pumput
    Laitevalmistaja huolehtii pumppujen asianmukaisesta hävittämisestä, kun käytetyt pumput palautetaan toimittajalle siihen tarkoitetussa palautuslaatikossa. Tuotteet sisältävät elektroniikkaa, eikä niitä saa hävittää sekajätteen joukossa.

    Vie paristojen kierrätykseen
    Paristot
    Käytettyjen paristojen päät tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta. Teippaamaton paristo on paloriski kotona ja kierrätyspisteissä. Käytetyt pariston voi palauttaa jäteasemalle, jätekeskukseen tai kauppojen kierrätyspisteille.

Laitteiden ohjeet

  • Accu-Chek Instant -verensokerimittari

    Accu-Chek Instant -verensokerimittari

    Ohjeet
  • Accu-Chek Mobile –verensokerimittari

    Accu-Chek Mobile –verensokerimittari

    Ohjeet
  • CareSens Dual -verensokeri- ja ketoainemittari

    CareSens Dual -verensokeri- ja ketoainemittari

    Ohjeet
  • Dexcom G6 -sensorointijärjestelmä

    Dexcom G6 -sensorointijärjestelmä

    Ohjeet
  • FreeStyle Libre2 ja Libre 3 -sensorointijärjestelmä

    FreeStyle Libre2 ja Libre 3 -sensorointijärjestelmä

    Ohjeet
  • MiniMed 640G ja 740G-insuliinipumppu

    MiniMed 640G ja 740G-insuliinipumppu

    Ohjeet
  • MiniMed 780G -insuliinipumppu

    MiniMed 780G -insuliinipumppu

    Ohjeet
  • Mylife YpsoPump -insuliinipumppu

    Mylife YpsoPump -insuliinipumppu

    Ohjeet
  • Omnipod DASH -insuliinipumppu

    Omnipod DASH -insuliinipumppu

    Ohjeet