Ajankohtaista: Kiitos vastausaktiivisuudesta diabeteslaitetarpeita kartoittavaan kyselyyn!
Älypumppujärjestelmät ja kudosglukoosisensorit ovat kehittyneet nopeasti viime vuosina eikä nykyinen kilpailutettu laitevalikoima enää vastaa kliinistä tarvetta. Fimlab Laboratoriot Oy on avaamassa kilpailutuksen, jossa kilpailutetaan Kanta-Hämeen, Keski-Suomen ja Pirkanmaan hyvinvointialueiden käyttöön tulevat älypumppujärjestelmät ja kudosglukoosisensorit. Kilpailutuksen avaamisen taustalla on laitemarkkinoiden nopea kehitys sekä muuttuneet hoitosuositukset insuliininpuutosdiabeteksen hoidossa.
Jotta mahdollisimman monilla insuliinipumppua ja/tai sensorointia käyttävillä olisi mahdollisuus tuoda esiin laitteiden ominaisuuksiin kohdistuvia tarpeitaan sekä käyttökokemuksiaan nykyisistä laitteista, kartoitimme käyttäjäasiakkaiden kokemuksia ennen kilpailutusta toteutetuilla kyselyillä. Kyselyt oli suunnattu älypumppujen käyttäjille sekä monipistoshoitoisille jatkuvan glukoosisensoroinnin käyttäjille. Linkkiä sähköisiin kyselyihin jaettiin hoitoyksiköistä, hoitotarvikejakeluista, Fimlabin ja hyvinvointialueiden verkkosivuilla sekä diabetesyhdistysten verkostojen kautta. Käyttäjille suunnattujen kyselyjen lisäksi toteutimme ammattilaiskyselyn, jolla kartoitimme diabeteksen hoidon ammattilaisten näkemyksiä diabeteslaitteisiin kohdistuvista tarpeista.
Sensorin käyttäjille suunnattuun kyselyyn saimme 238 vastausta ja älypumppujärjestelmän käyttäjille suunnattuun kyselyyn 182 vastausta. Monipistoshoitoiset jatkuvan glukoosisensorin käyttäjät arvostivat sensorissa tarkkuuden lisäksi erityisesti mahdollisimman pientä kokoa, pitkää käyttöaikaa ja ennakoivia matalan ja korkean varoituksia. Osalle vastaajista oli tärkeää myös mahdollisuus sensorin tietojen jakamiseen läheiselle sekä mahdollisuus saada sensoriin erillinen lukijalaite/vastaanotin. Uuden sensorointijärjestelmän aloituksen tueksi toivottiin etenkin oman hoitopaikan henkilökunnan antamaa ohjausta sekä sähköistä itseopiskelumateriaalia.
Älypumpun käyttäjät olivat varsin tyytyväisiä tällä hetkellä käytössään olevaan älypumppujärjestelmään. Haasteina tuotiin kuitenkin esiin iho-oireet, sensorin tarkkuuteen ja asettamiseen liittyvät tekijät sekä mobiililaitteiden ohjelmistopäivitysten tuomat yhteensopivuushaasteet mobiilisovelluksen käytössä ja laitteen tietojen jakamisessa läheiselle. Älypumpussa arvostettiin erityisesti annostelualgoritmin soveltuvuutta epäsäännölliseen elämänrytmiin, pumpun pientä kokoa ja infuusiosettien ja insuliinisäiliöiden pitkää vaihtoväliä. Osa toivoi erityisesti mahdollisuutta ohjata järjestelmää älypuhelimella ja osalle oli ehdottoman tärkeää järjestelmän käytettävyys täysin ilman älypuhelinta. Osa vastaajista arvosti erityisesti pumpun letkuttomuutta. Uuden älypumppujärjestelmän aloituksen tueksi toivottiin oman hoitopaikan henkilökunnan antamaa ohjausta, sähköistä ja kirjallista itseopiskelumateriaalia sekä pumpputoimittajan edustajan läsnäoloa ja henkilökohtaista neuvontaa vastaanotolla. Lisäksi toimiva ja nopea toimittajan tuotetuki koettiin tärkeäksi.
Yhteenvetona toteamme, että diabeteslaitteiden käyttäjät ovat moninainen ryhmä eri-ikäisiä ja erilaisissa tilanteissa olevia henkilöitä, joilla on erilaisia diabeteslaitteisiin kohdistuvia tarpeita. Kaikki ei sovi kaikille, joten niin monipistoshoidon tukena käytettäviin jatkuvatoimisiin glukoosinseurantajärjestelmiin kuin älypumppujärjestelmiinkin tarvitaan riittävästi valikoimaa. Tulevan hankinnan tavoitteena on mahdollistaa ajanmukaiset ja uutta teknologiaa hyödyntävät diabeteksen hoitoa tukevat laitteet, jotka vastaavat erilaisissa tilanteissa olevien käyttäjien ja erityisryhmien, kuten lapsien ja raskaana olevien tarpeisiin.
Kiitämme kaikkia kyselyihin vastanneita ja tiedotamme Fimlabin verkkosivuilla hankinnan etenemisestä.
Lisätiedot: diabetes(at)fimlab.fi
Palvelun kuvaus ja yleistä
Fimlab tarjoaa asiakkailleen diabeteksen omaseurantaan liittyvää palvelua sisältäen diabeteksen hoidossa tarvittavat laitteet ja kulutustarvikkeet sekä WebFimlab omamittausalustan laitteiden rekisteröintiin, elinkaaren seurantaan ja laitteen käyttämään pilvipalveluun siirtymiseen. Palvelua tarjotaan erillisten sopimusten mukaisesti Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueilla.
Palvelun piirissä toimivat hoitoyksiköt päättävät sopivan laitteen valinnasta potilaalle kliinisen tarpeen perusteella. Kilpailutetut tuotteet sisältävät omaseurannan glukoosi- ja ketoainemittarit tarvikkeineen, ammattikäytön glukoosi- ja ketoainemittarit tarvikkeineen, kudosnesteen glukoosipitoisuutta joko ajoittain tai jatkuvatoimisesti mittaavat sensorit, insuliinipumput, pistolaitteet, verilansetit ja insuliinikynäneulat.
Hoitoon liittyvissä asioissa ota aina yhteyttä diabeteksen hoidostasi vastaavaan terveydenhuollon yksikköön!
Tältä sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa diabeteksen seurantaan liittyen.
- Laitekohtaiset ohjeet
- Monipuolinen koulutusmateriaali
- Usein kysytyt kysymykset
- Yhteystiedot ja reklamointiohjeet
Palautteet ja kehitysehdotukset palveluun liittyen diabetes@fimlab.fi.