Ajankohtaista: Vastaa ja vaikuta alueesi diabeteslaitteiden valikoimaan

Älypumppujärjestelmät ja kudosglukoosisensorit ovat kehittyneet nopeasti viime vuosina eikä nykyinen kilpailutettu laitevalikoima enää vastaa kliinistä tarvetta. Fimlab Laboratoriot Oy on avaamassa kilpailutuksen, jossa kilpailutetaan Kanta-Hämeen, Keski-Suomen ja Pirkanmaan hyvinvointialueiden käyttöön tulevat älypumppujärjestelmät ja kudosglukoosisensorit. Tulevan hankinnan tavoitteena on mahdollistaa ajanmukaiset ja uutta teknologiaa hyödyntävät diabeteksen hoitoa tukevat laitteet.

Jotta mahdollisimman monilla insuliinipumppua ja/tai sensorointia käyttävillä olisi mahdollisuus tuoda esiin laitteiden ominaisuuksiin kohdistuvia tarpeitaan sekä käyttökokemuksiaan nykyisistä laitteista, kartoitetaan käyttäjäasiakkaiden kokemuksia Webropol-kyselyillä. Kyselyt on suunnattu älypumppujen käyttäjille (kysely 1) sekä monipistoshoitoisille jatkuvan glukoosisensoroinnin käyttäjille (kysely 2).

Pääset vaikuttamaan tulevaan diabeteslaitteiden valikoimaan vastaamalla käyttäjien tarpeita kartoittavaan kyselyyn.

Vastausaikaa on 31.8.2024 asti.

Kysely 1. Älypumpun käyttäjälle/huoltajalle

Kysely 2. Jatkuvan glukoosisensoroinnin käyttäjälle/huoltajalle

Lisätiedot: diabetes(at)fimlab.fi

Palvelun kuvaus ja yleistä

Fimlab tarjoaa asiakkailleen diabeteksen omaseurantaan liittyvää palvelua sisältäen diabeteksen hoidossa tarvittavat laitteet ja kulutustarvikkeet sekä WebFimlab omamittausalustan laitteiden rekisteröintiin, elinkaaren seurantaan ja laitteen käyttämään pilvipalveluun siirtymiseen. Palvelua tarjotaan erillisten sopimusten mukaisesti Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueilla.

Palvelun piirissä toimivat hoitoyksiköt päättävät sopivan laitteen valinnasta potilaalle kliinisen tarpeen perusteella. Kilpailutetut tuotteet sisältävät omaseurannan glukoosi- ja ketoainemittarit tarvikkeineen, ammattikäytön glukoosi- ja ketoainemittarit tarvikkeineen, kudosnesteen glukoosipitoisuutta joko ajoittain tai jatkuvatoimisesti mittaavat sensorit, insuliinipumput, pistolaitteet, verilansetit ja insuliinikynäneulat.

Hoitoon liittyvissä asioissa ota aina yhteyttä diabeteksen hoidostasi vastaavaan terveydenhuollon yksikköön!

Tältä sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa diabeteksen seurantaan liittyen.

 • Laitekohtaiset ohjeet
 • Monipuolinen koulutusmateriaali
 • Usein kysytyt kysymykset
 • Yhteystiedot ja reklamointiohjeet

Palautteet ja kehitysehdotukset palveluun liittyen diabetes@fimlab.fi.

Asiakaspalvelu Usein kysytyt kysymykset Laitteiden ohjeet

Asiakaspalvelu

Usein kysytyt kysymykset

 • Miten teen reklamaation

  Potilaan omahoidon mittarit ja liuskat

  • Laitteen käyttäjä: Ota teknisissä ongelmissa yhteys suoraan laitetoimittajan tuotetukeen. Jos tarvitset uuden mittarin vikaantuneen tilalle kiireesti, ota yhteys omaan hoitoyksikköösi tai hoitotarvikepalveluun.

  Insuliinipumput

  • Laitteen käyttäjä: Ota teknisissä ongelmissa ja kiireellisissä tapauksissa yhteys suoraan laitetoimittajaan. Pumpputoimittajilla on 24/7 päivystys kiireellisiä tapauksia varten, laitetoimittajien yhteystiedot löydät laitekohtaisista ohjeista. Mikäli pumppu on vikaantunut ja pumpun takuu on voimassa, laitetoimittajalla on mahdollisuus toimittaa korvaava laite takuuvaihtona. Mikäli pumpun takuu ei ole enää voimassa, ota yhteys hoitoyksikköösi. Hoitoyksikkö ohjaa ottamaan tarvittaessa varajärjestelmän (pistohoidon) käyttöön siihen saakka, kunnes uusi pumppu on saatu käyttöön. Ota yhteys hoitoyksikköön pumpun asetuksiin liittyvissä ongelmissa.

  Sensorit

  • Laitteen käyttäjä: Ota teknisissä ongelmissa ja kiireellisissä tapauksissa yhteyttä suoraan laitetoimittajaan, muutoin hoitoyksikköösi. Laitetoimittajat lähettävät rikkoutuneen sensorin tilalle uuden veloituksetta.
 • Fastclix -pistolaite

  Accu-Chek Instant mittarin aloituspakkauksessa tulee mukana mittaritoimittajan oma pistolaite Fastclix. Tämä ei ole hankintasopimuksen mukainen tuote laajaan yleiskäyttöön.

  Teille annetaan käyttöön sopimuksen mukainen VivaChek-pistolaite, jossa käytetään sopimuksen mukaisia VivaChek-lansetteja.

 • Verensokeritulos ei vastaa odotuksia tai epäilet tuloksen olevan virheellinen
  • Tarkista liuskojen viimeinen käyttöpäivämäärä.
  • Onko liuskapurkki voinut jäädä auki?
  • Onko liuskapurkkia säilytetty liian kuumassa tai kylmässä esim. ikkunalaudalla tai autossa. Onko liuskapurkki päässyt jäätymään?
  • Varmista, että kädet olivat puhtaat.
  • Pyyhitkö ensimmäisen pisaran pois, oliko veripisara riittävän suuri, jouduitko puristamaan sormea pisaran saamiseksi.
  • Toista mittaus uudella liuskalla.
  • Ota yhteys hoitavaan yksikköön.
 • Verensokerimittari ei toimi, mitä teen?
  • Jos mittari on täysin pimeä eikä käynnisty, kokeile vaihtaa patterit ja varmista, että ne ovat oikein päin.
  • Jos mittaria antaa virhekoodin, katso laitemanuaalista sille selitys ja pyri korjaamaan vika.
  • Jos mittarin toiminta on epävarmaa, tarkista liuskaportin puhtaus. Veri ja lika häiritsevät mittausta.
  • Ota yhteys laitevalmistajan tuotetukeen
  • Ota yhteys hoitotarvikejakeluun tai hoitoyksikköön
 • Miten saan verensokeritulokset sähköisesti mobiilisovelluksesta hoitoyksikölleni?

  Kaikkiin Fimlabin hankinta-alueella kilpailutettuihin laitteisiin on terveydenhuollon ammattilaisille tarjolla pilvipalvelu, johon verensokeritulokset on mahdollista jakaa joko mobiilisovelluksesta tai erilaisten pilvipalveluiden kautta.

  Mobiilisovellukset ja pilvipalvelut ovat laitekohtaisia.

  Halutessasi jakaa mittaustuloksesi sähköisesti hoitoyksikköösi, ammattilaisen tulee kutsua sinut jakamaan tietosi hoitoyksikön klinikkatiliin.

 • Verensokeritulokset verensokerimittarista mobiilisovellukseen?

  Verensokerimittaustulokset voidaan omaseurantavihon lisäksi tai sen sijaan siirtää laitekohtaiseen mobiilisovellukseen.

  Verensokeritulokset siirtyvät Bluetooth yhteydellä automaattisesti sovellukseen, kun verensokerimittari on paritettu puhelimen kanssa. Sovellus mahdollistaa myös muiden hoitotietojen, kuten insuliiniannosten, hiilihydraattien ja liikunnan merkitsemisen sovellukseen, jolloin hoitoon liittyvien tekijöiden seuraaminen helpottuu.

  Jos sinulla on käytössäsi AccuChek Instant verensokerimittari, voit ladata sovelluskaupasta käyttöösi MySugr-mobiilisovellukseen. Ohjeita MySugr-sovelluksen käyttöönottoon saat klikkaamalla tästä.

  Jos sinulla on käytössäsi CareSens Dual verensokerimittari, voit ladata sovelluskaupasta Diacare-mobiilisovelluksen. Terveydenhuollon ammattilaisen tulee aktivoida sovellus käyttöösi. Ohjeita Dicare-sovelluksen käyttöönottoon saat klikkaamalla tästä.

 • Miten hävitän käytetyt diabetestarvikkeeni kotona?

  Lajittele sekajätteeseen
  Verensokeriliuskat
  Verensokeriliuskat voi hävittää sekajätteenä, koska ne sisältävät vain hyvin pieniä määriä metallia ja elektrodeja.

  Sensorin asettimet, insuliinipumpun letkut (ilman neulaa), tyhjät insuliinikynät ja -säiliöt
  Sensorin asetin on muovia ja sisältää pienen metallijousen. Asettimen voi laittaa kodin sekajäteastiaan. Insuliinipumpun letkut, joissa ei ole neulaa sekä tyhjän insuliinikynän ja insuliinisäiliön voi laittaa kodin sekajäteastiaan.

  Lajittele kartonkikeräykseen
  Kartonkiset pakkauslaatikot

  Lajittele muovinkeräykseen
  Yksittäispakattujen tuotteiden muovipakkaukset.
  Yksittäisiä tuotteita suojaavat muovipakkaukset, esimerkiksi infuusiosetin pakkausmuovin voi lajitella muovinkeräykseen.

  Vie apteekkiin
  Insuliinikynäneulat, ruiskut, insuliinipumpun kanyylit ja pistolaitteen neulat (lansetit)
  Kaikki neulan sisältävät tuotteet tulee viedä apteekkiin. Insuliinikynäneulat, insuliinipumpun kanyylit ja pistolaitteen neulat (lansetit) voi kerätä kotona kovaseinäiseen, suljettavaan astiaan. Näitä ovat esimerkiksi tyhjät muovipullot tai lasipurkit, joissa on kierrettävä korkki tai kansi. Hyvin suljettu keräysastia tulee viedä apteekkiin erillään muusta lääkejätteestä.

  Vajaat ja täydet insuliinikynät
  Jos insuliinikynissä tai säiliöissä on insuliinia, ne viedään apteekkiin. Huom! Insuliinia ei saa tyhjentää viemäriin tai roskakoriin.

  Vie sähkö ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen
  Verensokerisensorit ja verensokerimittarit
  Verensokerisensorit ja verensokerimittarit tulee hävittää sähkö- ja elektroniikkajätteenä. Sähkö- ja elektroniikkalaitteet (SER) voi viedä jäteasemalle, jätekeskukseen tai sähkölaitteita myyviin liikkeisiin. Verensokerimittareissa on patterit, jotka tulee poistaa ennen kuin tuotteen vie kierrätykseen. Käytetyt sensorit sisältävät pariston, jota ei voi poistaa.

  OmniPod-pumput
  Laitevalmistaja huolehtii pumppujen asianmukaisesta hävittämisestä, kun käytetyt pumput palautetaan toimittajalle siihen tarkoitetussa palautuslaatikossa. Tuotteet sisältävät elektroniikkaa, eikä niitä saa hävittää sekajätteen joukossa.

  Vie paristojen kierrätykseen
  Paristot
  Käytettyjen paristojen päät tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta. Teippaamaton paristo on paloriski kotona ja kierrätyspisteissä. Käytetyt pariston voi palauttaa jäteasemalle, jätekeskukseen tai kauppojen kierrätyspisteille.

Laitteiden ohjeet

 • Accu-Chek Instant -verensokerimittari

  Accu-Chek Instant -verensokerimittari

  Ohjeet
 • Accu-Chek Mobile –verensokerimittari

  Accu-Chek Mobile –verensokerimittari

  Ohjeet
 • CareSens Dual -verensokeri- ja ketoainemittari

  CareSens Dual -verensokeri- ja ketoainemittari

  Ohjeet
 • Dexcom G6 -sensorointijärjestelmä

  Dexcom G6 -sensorointijärjestelmä

  Ohjeet
 • FreeStyle Libre2 ja Libre 3 -sensorointijärjestelmä

  FreeStyle Libre2 ja Libre 3 -sensorointijärjestelmä

  Ohjeet
 • MiniMed 640G ja 740G-insuliinipumppu

  MiniMed 640G ja 740G-insuliinipumppu

  Ohjeet
 • MiniMed 780G -insuliinipumppu

  MiniMed 780G -insuliinipumppu

  Ohjeet
 • Mylife YpsoPump -insuliinipumppu

  Mylife YpsoPump -insuliinipumppu

  Ohjeet
 • Omnipod DASH -insuliinipumppu

  Omnipod DASH -insuliinipumppu

  Ohjeet