Suosittelemme maskin käyttöä laboratoriossa asioidessasi, mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita. Saavuthan laboratorioon vasta juuri ennen sinulle varattua aikaa.
Varaa aika puhelimitse
Kanta-Häme, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Päijät-Häme (Arkisin ma-pe klo 7-18)
Fimlabin toiminta-alueella genetiikan tutkimuksia tilataan useammista aluejärjestelmistä. Valtaosa tutkimuksista tehdään keskuslaboratoriossa Tampereella ja osassa tutkimuksista käytetään alihankintalaboratorioita. Toiminnan yhtenäistämiseksi tutkimusvalikoimaa ja nimikkeitä harmonisoidaan alueiden laboratorio- ja potilastietojärjestelmissä. Harvoin tilattavien tutkimusten nimikkeitä poistetaan käytöstä, tutkimusnumeroita yhtenäistetään ja uusia nimikkeitä lisätään kaikkiin järjestelmiin. Alihankintatutkimukset organisoidaan pääosin keskuslaboratorion kautta.
Pohjanmaalla otetaan käyttöön 29.11.2023 seuraavat tutkimusnimikkeet ja numerot:
Kromosomi- ja FISH-tutkimuksille on tarjolla seuraavat nimikkeet:
Vaasan keskussairaalan päivystyspoliklinikan osalta Li-Spektri tutkimuksessa tapahtuu alla mainittu rakenne- ja näyteastiamuutos 22.11.2023 alkaen:
2664 Li-Spektri
Spektri selkäydinnesteestä
Tutkimusrakenne:
Pyydettäessä tutkimus 2664 Li-Spektri, muodostuu osatutkimukset 2514 Li-Prot 2516 S -Prot 4592 P -Bil Osatutkimuksia ei tarvitse erikseen pyytää.
Näytetiedot:
Li-Spektri ja Li-Prot: Selkäydinnestettä 2 ml. Näytteeksi lähetetään fraktioidun näytteenoton viimeinen putki, jotta mahdollinen punktioartefaktasta johtuva verisyys on mahdollisimman vähäistä.
Näyteastia: Punainen, valoa läpäisemätön putki, jossa valkoinen erottelukorkki tai säilöntäaineeton 5/4 ml Vacuette-putki tuotenumero 454001 (valkoinen korkki), joka on erityisen hyvin suojattu valolta esimerkiksi foliolla.
S-Prot: 1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia seerumigeeliputkeen 5/4 ml P-Bil: 0.5 ml hepariiniplasmaa Li-hepariinigeeliputkeen 5/4 ml
Tulos valmiina:
Kahden arkipäivän kuluessa. Erikseen sovittaessa näyte voidaan tutkia päivystyksenä. Tällöin soitettava ennen näytteenottoa arkiaikana eritelaboratorioon (03 311 76132) ja päivystysaikana verikeskukseen (03 311 76550).
Tulkinta:
Tutkimuksesta annetaan lausunto.
Lisätiedot
Tarkemmat tiedot tutkimuksista ja niiden tulkinnasta pyydetään tarkistamaan sähköisestä ohjekirjasta fimlab.fi/ohjekirja.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta ammattilaisasiakkaille Pohjanmaalla, p. 041 7314 786
Laitevalmistaja suorittaa Päijät-Hämeen keskussairaalan laboratorion näytteiden esikäsittelyautomaatille perusteellisen huollon viikolla 48, 27.11.–1.12. Huollon tarkoituksena on pidentää esikäsittelijän käyttöikää ja parantaa sen toimintavarmuutta pitkällä aikavälillä.
Huollon aikana näytteet lajitellaan laboratoriossa käsin, mikä saattaa aiheuttaa hieman pidempiä vastausaikoja. Erityisesti on huomioitava, että lisäpyyntöjen teko ei ole mahdollista.
Pyrimme etukäteissuunnittelulla ja omalla toiminnallamme siihen, että huolto näkyisi asiakkaille mahdollisimman vähän eikä aiheuttaisi merkittäviä vastausviiveitä laboratoriotutkimuksiin.
Toiminnan sujuvoittamiseksi pyydämme alueen näytteenottopisteitä sentrifugoimaan näytteet ennen lähettämistä Päijät-Hämeen keskussairaalan keskuslaboratorioon.
SARS-CoV-2 epidemiakauden käynnistyminen ja kohta käynnistyvä influenssakausi ovat nostaneet testausmääriä näiden virusten osalta nopeasti. Testireagenssien ja näytteenottoastioiden optimaalisen käytön ja riittävyyden takia alla ohjeistus suositelluista tutkimuksista ja niiden ensisijaisista näyteastioista tämänhetkisessä epidemiatilanteessa.
6466 -CV19NhO, Cobas PCR media- putki: ensisijainen tutkimus jos epäillään SARS-CoV-2 viruksen aiheuttamaa infektiota. Osastoepidemiat ja muut tautiryppäät, jossa näytteitä otetaan usealta henkilöltä (tulos pääsääntöisesti saman tai seuraavan päivän aikana).
26466 -NCovNhO, eSwab-putki: tämä tutkimus on tarkoitettu lähinnä yliopisto- ja keskussairaaloiden erikoissairaanhoidon potilaille tilanteisiin, jossa tieto mahdollisesta infektiosta tarvitaan erityisen nopeasti (tulos pääsääntöisesti saman päivän aikana; tutkimus ei ole käytössä Pohjanmaalla 16.11. alkaen).
56466 -CoInRSV, eSwab-putki: tämä tutkimus on tarkoitettu lähinnä erikoissairaanhoidon potilaille tilanteisiin, jossa epäily SARS-CoV-2:n, influenssan tai RSV:n aiheuttamasta infektiosta (tulos pääsääntöisesti saman tai seuraavan päivän aikana).
Lisätiedot
Tarkemmat tiedot tutkimuksista ja niiden näyteastioista pyydetään tarkistamaan sähköisestä ohjekirjasta fimlab.fi/ohjekirja.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta ammattilaisasiakkaille, p. 03 311 77800 (Pohjanmaalla p. 041 7314 786).
Tutkimukset 26466 -NCovNhO, 6193-InABNhO ja 6198 -RSVNhO lopetetaan Vaasan ja Pietarsaaren toimipisteissä 16.11.2023 alkaen. Tutkimukset korvataan yhdistelmätutkimuksella 56466 -CoInRSV (SARS-CoV-2, Influenssa A, Influenssa B jaRSV, nukleiinihappo (kval)). Tutkimus on kvalitatiivinen multiplex-PCR-tutkimus, jolla voidaan osoittaa nenänielunäytteestä SARS-CoV-2, influenssa A, influenssa B ja RSV.
Vaasan keskussairaalassa 56466 -CoInRSV -näytteet analysoidaan myös päivystysaikana.
Jatkossa tutkimusta 23077 -RMikNhO (Respiratoriset mikrobit, nukleiinihappo (kval)) tehdään vain mikrobiologian laboratorion aukioloaikoina.
56466 -CoInRSV
SARS-CoV-2, INFLUENSSA A, INFLUENSSA B ja RSV, NUKLEIINIHAPPO (kval)
Näyte otetaan nukkatikulla nenänielusta tai sieraimesta. Näyteastia COPAN UTM-RT MINI -kuljetusputki 3 ml (353C). Näyteputki laitetaan 50 ml Falcon-putkeen tai minigrip-pussiin. Näyte säilyy huoneenlämmössä max. 4 h ja jääkaappilämpötilassa max. 3 vrk. Ks. tarkemmat näytteenotto-ohjeet laboratorio-ohjekirjasta.
Tulos valmiina:
Samana, tai viimeistään seuraavana päivänä.
Tulkinta:
SARS-CoV-2-, influenssa A-, influenssa B- tai RS-virusten nukleiinihapon löytyminen on merkki ko. virusten aiheuttamasta infektiosta.
Lisätiedot
Tarkemmat tiedot tutkimuksesta ja sen tulkinnasta pyydetään tarkistamaan sähköisestä ohjekirjasta fimlab.fi/ohjekirja.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja ammattilaisneuvonta ammattilaisille Pohjanmaalla puh. 041 7314 786
Roosa Jämsén, sairaalamikrobiologi Tapio Seiskari, mikrobiologian erikoisalajohtaja
Pohjoisen Keski-Suomen alueella siirrytään 16.11.2023 mennessä käyttämään Fimlabin tutkimusrekisterin mukaisia tutkimusnumeroita ja -nimikkeitä. Alueella otetaan samalla käyttöön uusia nimikkeitä, joita käytetään rekisterin ulkopuolisista tutkimuksista:
92100 -KemErik -nimike tilataan silloin, kun hoitoyksikkö haluaa tehdä tilauksen sellaisesta kemian erikoisalan tutkimuksesta, jolle ei ole tutkimusrekisterissä omaa pyyntökoodia.
92200 -MikErik -nimike tilataan silloin, kun hoitoyksikkö haluaa tehdä tilauksen sellaisesta mikrobiologian erikoisalan tutkimuksesta, jolle ei ole tutkimusrekisterissä omaa pyyntökoodia.
Ennen tutkimuksen tilaamista tulee tutkimuskohtaisista erityisvaatimuksista aina keskustella laboratorion asiakaspalvelun kanssa, p. 03 311 77800. Tilaus tehdään suoraan Pegasos-järjestelmään ja asiakaspalvelu lisää puhelun perusteella tutkimukseen tarvittavat lisätiedot (haluttu tutkimus, tekopaikka, näytetiedot, tarvitaanko lisäksi paperilähete jne). Jos nämä tutkimuksen lisätiedot puuttuvat, näytettä ei voi ottaa laboratoriossa.
Tutkimustulos liitteineen toimitetaan pyytävään yksikköön toistaiseksi paperilla. Tutkimuksen hinta on 30 € ja tämän lisäksi laskutetaan tilatun tutkimuksen hinta, kun vastaus tulee. Tuloksen valmistumisajasta ei voida antaa yksiselitteistä aikaikkunaa; vastauksen valmistumisaika riippuu tilatusta tutkimuksesta.
Yksikkö- ja säilyvyysmuutos tutkimuksessa 4733 S -Bupre
Alihankintalaboratorion vaihtuessa seerumin buprenorfiinimääritys päivittyy alla olevin tiedoin:
4733 S -Bupre
Buprenorfiini, seerumista
Säilytys
3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Tulkinta
Vastauksessa ilmoitetaan sekä buprenorfiinin että sen aineenvaihduntatuotteen norbuprenorfiinin pitoisuudet. Vastaukset ilmoitetaan yksikössä µg/l (= ng/ml).
Muutoksia huumausaineanalytiikassa
Kaikki virtsan huumeseulontanäytteiden positiiviset löydökset ohjataan jatkossa Fimlabin omassa tuotannossa tehtävään massaspektrometriseen varmistusanalyysiin. Samalla tutkimuksissa tarvittava näytemäärä pienenee. Näyteastia säilyy ennallaan. Lisäksi uusina tutkimuksina otetaan käyttöön virtsan laaja huume- ja lääkeainetutkimus (6472 U-HuumLCt) sekä virtsan manipulaatiotesti (9949 U -Manip). Jokaista pyydettyä tutkimusta kohden otetaan oma A-putki ja B-putki on kaikille tutkimuksille yhteinen. B-analyysipyynnön tulee vastata A-näytteestä tehtyä varmistustutkimusta, jotta sama laboratorio analysoi sekä A- että B-näytteen.
Huumausaineanalytiikan valvottua näytteenottoa järjestetään Pohjoisen Keski-Suomen alueella Pihtiputaan, Viitasaaren ja Saarijärven näytteenottotoimipisteissä.
1820 U -BendiCt 1822 U -BupreCt 1884 U -KokaCt 1892 U -MetadCt
Vähintään 1 + 1 ml kertavirtsaa sinetöitäviin kierrekorkillisiin A- ja B-putkiin. Valvottu näytteenotto.
Käytäntö koskee myös jo ennestään Fimlabiin lähetettyjä varmistustutkimuksia 1810 U -AmfetCt, 1880 U -CannaCt ja 1902 U -OpiaaCt.
6472 U -HuumLCt
Huume- ja lääkeainetutkimus, laaja, varmistus (uusi nimike)
Näyte
Vähintään 5 + 5 ml virtsaa sinetöitäviin kierrekorkillisiin A- ja B-putkiin. Valvottu näytteenotto.
Säilytys
Jääkaapissa max 3 vk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Massaspektrometrinen
Tulos valmiina
Kahden viikon kuluessa
Tulkinta
Tutkimus kattaa noin 200 eri huumaus- ja lääkeainetta. Normaalitulos on negatiivinen. Vastauksessa ilmoitetaan löydetyt yhdisteet. Kaikki positiiviset tulokset ovat varmennettuja.
9949 U -Manip
Manipulaatiotesti, virtsa (uusi nimike)
Näyte
Vähintään 5 ml virtsaa sinetöitävään kierrekorkilliseen A-putkeen. Erillistä B-putkea ei edellytetä, kun käytetään yhteistä B-putkea varsinaisten huumausainetutkimusten kanssa. Valvottu näytteenotto.
Säilytys
Jääkaapissa max 5 vrk. Lähetys huoneenlämmössä.
Tulos valmiina
Saman päivän aikana näytteen saapumisesta laboratorioon
Viiteväli ja tulkinta
U -Krea: ≥ 0.5 mmol/l U -Suhti: 1.005 – 1.040 kg/l U -pH: 4.0 – 9.0
Normaali tulos vastataan lausunnolla ”Näyte analyysikelpoinen”. Mikäli yksi tai useampi määritys on viitearvojen ulkopuolella, tuloksiin liitetään lausunto ”Negatiiviset huumausainetestitulokset eivät ole luotettavia”. Näytteestä saatu positiivinen varmistusanalyysitulos on kuitenkin luotettava.
Lisätiedot
Tarkemmat tiedot tutkimuksista ja niiden tulkinnasta pyydetään tarkistamaan sähköisestä ohjekirjasta fimlab.fi/ohjekirja.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta ammattilaisasiakkaille, p. 03 311 77800
Auni Collings, kemian erikoisalajohtaja Tapio Seiskari, mikrobiologian erikoisalajohtaja
Pietarsaaren laboratorio suljetaan normaalia aikaisemmin perjantaina 10.11.2023. Laboratoriossa tehdään perjantaina iltapäivällä remonttia, ja laboratorio on tuolloin avoinna vain aamupäivällä klo 7–11. Muina päivinä olemme avoinna normaalisti klo 7–14.
//
Jakobstads laboratorium stänger tidigare än normalt fredagen den 10.11.2023. På grund av remontarbeten som utförs på eftermiddagen håller laboratoriet öppet endast på förmiddagen mellan kl 7–11. Övriga dagar håller vi öppet som normalt kl 7–14.
Lisätietoja / Tilläggsinformation
Mia Kalliosaari, palvelupäällikkö / servicechef mia.kalliosaari[at]fimlab.fi
Fimlab rekisteröi Pirkanmaan hyvinvointialueelle päivittäin lukuisia sydänfilmejä. Kliinisessä työssä EKG-rekisteröinnit ovat katsottavissa WebFimlab -laboratoriotulosten katselujärjestelmästä. Paperiset EKG -rekisteröinnit ovat tähän asti olleet arkistokappaleita.
Lokakuusta 2023 alkaen Fimlab on arkistoinut Pirkanmaan hyvinvointialueen EKG-rekisteröinnit osaksi Kanta-palveluissa olevaa kansallista kuva-aineistojen arkistoa (Kvarkki). Rekisteröinnit arkistoidaan ostopalvelun valtuutuksella suoraan Pirkanmaan hyvinvointialueen rekisteriin.
Uusi arkistointitapa mahdollistaa sen, että paperisten 12- ja 15- kytkentäisten EKG-rekisteröintien lähettämisestä Pirhan yksiköihin luovutaan vuoden 2024 alusta alkaen.
Lisätietoja
Markus Kajaste, palvelukoordinaattori, Fysiologian palvelut Fimlab Laboratoriot Oy p. 044 719 5357, markus.kajaste[at]fimlab.fi
Sari Paukku-Sani, kehittämispäällikkö, Fysiologian palvelut Fimlab Laboratoriot Oy p. 044 440 3459, sari.paukku-sani[at]fimlab.fi
Fimlabin genetiikan laboratorio tulee siirtymään viikon 45 aikana uuteen laboratoriotietojärjestelmään. Tämä voi aiheuttaa viivettä tutkimusvastauksissa.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta ammattilaisasiakkaille, p. 03 311 77800 (Pohjanmaalla p. 041 7314 786)
Päivystystutkimus. Pikatestin positiiviset ja epäselvät tulokset varmistetaan 4399 B-HeparTP -tutkimuksella kahden arkipäivän kuluessa.
Lisätiedot
Tarkemmat tiedot tutkimuksista ja niiden tulkinnasta pyydetään tarkistamaan sähköisestä ohjekirjasta fimlab.fi/ohjekirja. (Ohjekirjasivu päivitetään 1.11.2023.)
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta ammattilaisasiakkaille, p. 03 311 77800 (Pohjanmaalla p. 041 7314 786).
Tampereella lauantaisin tarjottavia laboratorionäytteenoton palveluja halutaan selkiyttää, minkä vuoksi lauantain vuoronumeroasiointi keskitetään 11.11.2023 alkaen Hatanpään laboratorioon.
Hatanpään laboratoriossa voi 11.11.2023 alkaen lauantaisin klo 9–13 asioida ajanvarauksella (verikoe ja/tai EKG), lisäksi päivystysasiakkaiden ja näytetarvikkeita hakevien ja näytteitä palauttavien asiakkaiden on mahdollista asioida vuoronumerolla.
Kuninkaankulman laboratorio palvelee 11.11.2023 alkaen lauantaisin klo 8–13 ainoastaan ajanvarauksella.
Muutos koskee molempien laboratorioiden osalta vain lauantain palveluita, muiden päivien palvelut säilyvät ennallaan.
Närpiön laboratorio muuttaa remontoituihin tiloihin terveysaseman yhteydessä (osoite: Kirkkotie 6) ja avaa ovensa maanantaina 13.11.2023.
Laboratorio on toiminut väliaikaisissa tiloissa vuodesta 2021 ja pääsee nyt palaamaan entisiin mutta uusittuihin tiloihinsa. Muutto tapahtuu 10.11.2023, jolloin laboratorio on suljettuna.
Närpiön laboratorion palveluvalikoima ja aukioloajat pysyvät entisellään. Laboratorio on avoinna ma−pe klo 7.30-14 (ajanvarauksella, päivystysasiakkaat vuoronumerolla).
Tiedustelut
Susanna Luukkonen, aluejohtaja susanna.luukkonen[at]fimlab.fi, p. 041 730 3324
Daniela Utriainen-Agengo, palvelupäällikkö daniela.utriainen-agengo[at]fimlab.fi, p. 041 730 4485
Fimlab on valmistellut syksyn aikana laboratoriotietojärjestelmän muutosta yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Kuten on jo tiedotettu, muutos toteutuu suunnitelmien mukaisesti torstaina 2.11.2023 klo 18.
Muutos aiheuttaa seuraavat käyttökatkot torstaina 2.11.2023:
TerveysLifecaren Selainlaboratorio ei ole käytössä käyttökatkon aikana laboratoriopyyntöjen ja -lähetteiden tekemiseen tai vastausten selaukseen klo 18–18.30.
My+ verikeskuksessa on käyttökatko klo 18–19. Käyttökatkon aikana käytetään tietojärjestelmäkatkon aikaista toimintamallia. Käyttökatkon aikana tehdään vain välttämättömät verensiirtotutkimukset.
WebFimlabin toiminnassa saattaa esiintyä häiriöitä klo 18–19.
Fimlab tukee hoitoyksiköitä tehostetusti tietojärjestelmämuutokseen liittyvissä asioissa torstaista 2.11. alkaen. Jos osastollanne ilmenee teknisiä haasteita laboratoriotutkimusten tilaamisessa tai näytetarrojen tulostamisessa, voitte olla yhteydessä laboratorioon.
Yhteystiedot
Päijät-Hämeen keskussairaala:
Vastuuhoitaja KaisaTuominen: p. 041 732 2091, kaisa.tuominen[at]fimlab.fi
Osastonäytteenoton vastuuhenkilö: p. 041 732 2286
Muut toimipisteet:
Asiakaspalvelukoordinaattori JuuliKorhonen: p. 041 731 3392, juuli.korhonen[at]fimlab.fi
Uusi tutkimus 23052 Li-MikrNhO otetaan käyttöön Vaasan toimipisteessä 1.11.2023 alkaen ja se on tilattavissa vain Vaasan keskussairaalassa.Tutkimuksen rinnalla on suositeltavaa tilata aina myös likvorin bakteeriviljely (1154 Li-BaktVi).
Samalla poistuu käytöstä likvorin bakteeriantigeenitutkimus (1143 Li-BaktAg).
Uudessa tutkimuksessa kvalitatiivisella multiplex-PCR-menetelmällä voidaan osoittaa likvornäytteestä seuraavia meningiittiä/enkefaliittia aiheuttavia mikrobeja:
Akuutin mikrobiperäisen meningiitin/enkefaliitin erotusdiagnostiikka. Tämän tutkimuksen lisäksi potilaasta suositellaan otettavaksi likvorin bakteeriviljely (1154 Li-BaktVi).
Näytetiedot:
0,5 ml likvoria/aivo-selkäydinnestettä. Mikäli näytettä on alle 0,2 ml, negatiivinen analyysitulos ei ole luotettava.
Tulos valmiina:
Tutkimusta tehdään mikrobiologian laboratorion aukioloaikoina.
Tulkinta:
Positiivinen löydös viittaa kyseisen mikrobin aiheuttamaan meningiittiin/enkefaliittiin. Löydöstä tulee aina arvioida suhteessa potilaan kliiniseen kuvaan.
Huomioikaa, että – menetelmä ei tunnista muita kuin K1-serotyypin E. coli -kantoja – menetelmä ei tunnista kapselittomia N. meningitidis -kantoja – menetelmä ei tunnista tunnistuspaneeliin kuulumattomia mikrobeja (esim. vierasesineperäiset stafylokokit) – positiivinen Streptococcus pneumoniae löydös voi aiheuttaa HSV-1 kohdalla väärän negatiivisen tuloksen, joten S. pneumoniae -positiivisissa näytteissä HSV-1 -negatiivisuuteen tulee suhtautua varauksella ja pyytää näytteestä tarvittaessa HSVNhO-tutkimus (4404 Li-HSVNhO).
Lisätiedot
Tarkemmat tiedot tutkimuksista ja niiden tulkinnasta pyydetään tarkistamaan sähköisestä ohjekirjasta.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta ammattilaisasiakkaille Pohjanmaalla, p. 041 7314 786
Roosa Jämsén, sairaalamikrobiologi Tapio Seiskari, mikrobiologian erikoisalajohtaja
Sytomegaloviruksen nukleiinihaponosoitustutkimukset 4359 -CMVNhO ja 4777 P -CMVNh sekä vasta-ainetutkimus 2727 S -CMVAb kotiutetaan tehtäviksi Fimlabin Tampereen toimipisteessä 1.11.2023 alkaen.
Eri tutkimusmenetelmien vuoksi muutos saattaa aiheuttaa kvantitatiivisissa tulostasoissa eroja aiempiin näytteisiin verrattuna.
Sellaisia potilaita varten, joita hoidetaan myös TYKS:issä, otetaan käyttöön rinnakkaistutkimuspyyntö 27713 P -CMVNh, joka tehdään edelleen TYKSLAB:issa. Huomioittehan että mikäli tutkimus halutaan tehtäväksi TYKSLAB:issa, tulee potilaille tehdä uudet pyynnöt uudella tutkimusnumerolla ja poistaa mahdolliset vanhat tutkimuspyynnöt.
1.11.2023 alkaen tilattavissa on siis seuraavat tutkimukset:
Sytomegalovirusinfektioepäily ja antiviraalisen hoidon seuranta erityisesti elinsiirto- ja immunosupressiopotilailla.
Näyte:
Verinäyte 3 ml EDTA-putkessa. Tutkimus tehdään plasmasta, joka tulee erotella kokoverestä vuorokauden kuluessa. Plasman minimäärä tutkimukseen on 0,5 ml.
Säilytys:
Säilytys ja lähetys jääkaappilämpötilassa. Erotettu plasma säilyy määrityskelpoisena 6vrk jääkaappilämpötilassa ja 12 vko pakastettuna ≤ -18°C.
Tulkinta:
Kvantitatiivinen määritysväli 34,5–10 000 000 IU/ml plasmaa. Tulostaso on viitteellinen infektion vakavuuden suhteen elinsiirtopotilailla.
Tilataan jos potilasta hoidetaan myös TYKS:issä. Tutkimus tehdään TYKSLAB:issa.
Näyte:
Verinäyte 3 ml EDTA-putkessa. Plasman erottelu tulee tehdä mahdollisimman nopeasti, viimeistään 12 tunnin kuluttua näytteenotosta. Plasmaa tarvitaan tutkimukseen 1–2 ml.
Säilytys:
Eroteltua näytettä voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa tilapäisesti (1–3 vrk), pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Jos näyte pakastetaan, se on myös lähetettävä pakastettuna.
Tulkinta:
CMV-DNA:n toteaminen on merkki aktivoituneesta infektiosta ja IU/ml kuvaa infektion aktiivisuutta ja vakavuusastetta.
· <30 IU/ml, negatiivinen, lausunto: näytteessä ei mitattavaa määrää CMV-DNA:ta.
· RAJA-ARVO, lausunto: näytteestä osoitettu CMV-DNA:ta määritysherkkyyden alarajalla, tulos raja-arvo.
· Positiivinen saa numeerisen arvon 30–100 000 000 IU/ml, lausunto: positiivinen, näytteestä osoitettu CMV-DNA:ta.
2727 S -CMVAb
CYTOMEGALOVIRUS, VASTA-AINEET
Menetelmä:
Entsyymi-immunologinen määritys IgG- ja IgM-luokan vasta-aineille. Primaari-infektion ajankohdan arviointi IgG-luokan vasta-aineiden aviditeettimäärityksellä näytteistä, joissa sekä IgG- että IgM-luokkien vasta-aineet ovat positiiviset.
Koska määrityksessä mitataan sekä IgG- että IgM-luokan vasta-aineita, primaari-infektion diagnostiikassa yleensä yksittäisnäyte on riittävä. Tällöin IgM-luokan positiivisuus viittaa tuoreeseen/äskettäiseen primaari-infektioon. Mikäli sekä IgG- että IgM-luokan vasta-aineet ovat positiiviset, näytteestä tehdään lisäksi kertaalleen IgG-luokan vasta-aineiden aviditeettitutkimus primaari-infektion ajankohdan selvittämiseksi. Aviditeettitulos kirjataan vastaukseen ja siitä annetaan lausunto.
Lisätiedot
Tarkemmat tiedot tutkimuksista ja niiden tulkinnasta pyydetään tarkistamaan sähköisestä ohjekirjasta.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta ammattilaisasiakkaille Pohjanmaalla, p. 041 7314 786
Roosa Jämsén, sairaalamikrobiologi Tapio Seiskari, mikrobiologian erikoisalajohtaja