Takaisin ylös

Kohdunkaulan syövän seulonta

Seulonnoilla eli joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin syövän hoitaminen on huomattavasti helpompaa. Kunnat ovat terveydenhuoltolain perusteella velvollisia järjestämään kohdun kaulaosan syövän ehkäisevää joukkotarkastustoimintaa 30 - 60-vuotiaille naisille.

Kenelle?

Kaikki 30-60 -vuotiaat naiset saavat kutsun* viiden vuoden välein. Joissain kunnissa myös 25-vuotiaat ja 65-vuotiaat kutsutaan. Seulonta on helppo tapa löytää solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää.  Seulonnalla on saatu Suomessa vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä 80 prosentilla.

*Fimlab saa tiedon seulontaan kutsuttavista Suomen Syöpäjärjestöjen Joukkotarkastusrekisteristä ja kutsuu nämä tutkimukseen henkilökohtaisella kutsukirjeellä. Kutsukirjettä ei voida lähettää henkilöille, joilla on voimassa oleva turvakielto, vaan henkilön tulee ottaa yhteyttä Fimlabin asiakaspalveluun. Seulontatutkimus on maksuton.

Mitä tutkitaan?

Suomalaisista naisista 70 – 80 % saa jossakin elämänsä vaiheessa papilloomavirus (HPV) infektion. Ns. korkean riskin HPV-testi osoittaa pitkittyneen korkean riskin HPV-infektion jo ennen mikroskooppisten esiastemuutosten kehittymistä. Gynekologisessa irtosolukokeessa eli PAPA–kokeessa voidaan havaita syövän esiasteisiin viittaavat solumuutokset, ja varsinaisen syövän kehittyminen voidaan siten estää hoidolla.

Tutkimustulokset

Fimlab lähettää tutkituille kirjallisen tiedon tutkimustuloksesta kahden kuukauden sisällä näytteenotosta. Mikäli löydös edellyttää jatkotutkimuksia, Fimlab tekee automaattisesti lähetteen tarvittavaan jatkotutkimukseen ja ilmoittaa tästä kirjeessä tutkittavalle. 

Toimi näin kun saat kutsun:

  1. Varaa aika: fimlab.fi/ajanvaraus (24h) tai soittamalla arkisin klo 7-18 numeroon 010 808 515.
  2. Täytä kutsun takana oleva esitietolomake ennen tutkimukseen saapumista.

Huomionarvoista:

  • Gynekologista irtosolunäytettä ei voida ottaa kuukautisten aikana.
  • Jos sinulla on jokin paikallishoito (emätinpuikko tms.), se voi jatkua normaalisti, mutta näytteenottopäivänä pois jättäen.
  • Mahdollisia hormonikorvaushoitoja ei tarvitse keskeyttää.
  • Raskaus ei yleensä ole este näytteenotolle. Synnytyksen jälkeisen ajan näytteenottoa koskevat ohjeet voit varmistaa omasta neuvolastasi.
  • Käy näytteenotossa kuukauden kuluessa tämän kutsun saapumisesta, mutta kuitenkin viimeistään kutsuvuoden aikana.
  • Seulontaohjelma ei mahdollista seulontatutkimuksen siirtämistä seuraavaan vuoteen.
  • Tutkimusvastaus lähetetään sinulle postitse kahden kuukauden kuluessa näytteenotosta.

Tietojen kokoaminen Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin

Fimlab välittää yhteenvedon tekemistään seulontatutkimuksista Suomen Syöpärekisterin joukkotarkastusrekisteriin, jonne kerätään tiedot koko Suomen joukkotarkastustoiminnasta. Tietojen kokoaminen perustuu lakiin. Lisäksi seulontatutkimuksista välitetään yhteenveto palvelun tilanneelle kunnalle. Henkilökohtaisia tutkimustuloksia ei kunnille annettavassa yhteenvedossa ilmoiteta. 

Lisätietoa seulontaohjelmasta

1. Lisätietoa aikuisväestön seulontaohjelmaan liittyvistä asioista löydät palvelukuvauksesta ja syöpärekisterin sivuilta.
2. Mikäli haluat lisätietoja vastauksestasi tai muusta kotikuntasi seulontatutkimukseen liittyvästä asiasta, voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseesi tai kotikuntasi yhteyshenkilöön: KUNTIEN YHTEYSTIEDOT SEULONTA-ASIAKKAILLE.

 

Joukkoseulonnan rekisteri