Tulosta

Tutkimus:
Aldosteroni, vrk-virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
25.5.2021

1033 • dU-Aldos

Indikaatiot

Verenpainetaudin ja primaarisen aldosteronismin diagnostiikka.

Suorituspaikka
VITA laboratorio (alihankinta)

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123.

Pot. esivalmistelu
Ennen näytteenottoa olisi syytä keskeyttää useaksi päiväksi tietyt lääkkeet: verenpainelääkkeet, estrogeenit, kortisoni, diureetit, sympatolyytit ja beetasalpaajat.

Näyte
10 ml hyvin sekoitettua ja mitattua vuorokausivirtsaa. Keräyksen ajan virtsa säilytetään kylmässä. Säilöntäaineita ei saa käyttää. Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä
LIA-menetelmä (LIAISON)

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina noin viikon kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
3 – 78 nmol/vrk
Viitearvojen alkuperä 10.12.2014 alkaen: reagenssivalmistajan aineisto

Aldosteronin vähäiseen eritykseen voi olla syynä häiriö lisämunuaiskuoren toiminnassa tai puutteellinen reniinin tuotanto. Aldosteronin eritys on alentunut hypoaldosteronismissa (esim. Addisonin tauti), tällöin reniiniaktiivisuus on hyvin korkea. Runsas lakritsan ja mineralokortikoidien syönti alentavat aldosteronipitoisuutta. Primaarisessa hyperaldosteronismissa seerumin aldosteronipitoisuus on suurentunut ja reniinin aktiivisuus pienentynyt. Primaarinen aldosteronismi johtuu yleensä kuorikerroksen adenoomasta tai molemminpuolisesta kuorikerroksen hyperplasiasta. Sekundaarinen hyperaldosteronismi voi olla fysiologinen reaktio esim. suolan puutokseen tai se voi johtua reniinin tuotantoa lisäävästä sairaudesta.