Tulosta

Tutkimus:
Kryopresipitaatin analyysi (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

2159 • S -Kryopre

Indikaatiot

Sidekudostautien ja vaskuliittien diagnostiikka. Epäily kiertävistä immuunikomplekseista. Tutkimus on tarkoitettu lähinnä jatkotutkimukseksi tapauksessa, jossa kryoglobuliinia on todettu.

Suorituspaikka
HUSLAB

Tiedustelut
Päijät-Häme: näytteiden lajittelu ja lähetys, p. (044 440) 6123.

Näyte
3 x 6 ml seerumiputki (ei geeliputki) ilman antikoagulanttia. Kokoveri säilytettävä +37°C:ssa, kunnes seerumi on eroteltu, erotellaan lämpimänä. 10 ml seerumia (vähintään 5 ml) säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä 3 vrk:n kuluessa.

Menetelmä
Näyte inkuboidaan +4°C:ssa ja +37°C:ssa ja verrataan sakan muodostusta. Presipitaattia ei normaalisti muodostu.
Positiivisessa tapauksessa tutkitaan presipitaatin määrä (g/l) ja määritetään liuotetusta presipitaatista immunoglobuliinit G, M ja A, komplementti C3 ja reumafaktori sekä analysoidaan presipitaatti-immunofiksaatiomenetelmällä.

Eri pyynnöstä tutkitaan myös muita mahdollisia presipitaatin osia (esim.RF -ja DNA-vasta-aineet).

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin maanantaista perjantaihin. Tulos valmiina 5-12 työpäivän kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Normaalisti negatiivinen (ei presipitaattia). Positiivisesta näytteestä annetaan lausunto.

Kryoglobuliineja on eri tyyppejä: ”Simple type” muodostuu yhdestä immunoglobuliiniluokasta. Sitä tavataan etenkin lymfoproliferatiivisissa tiloissa.
Multippelissa myeloomassa kryoglobuliini on usein monoklonaalisen proteiinin muodostama ja proteiinin määrä on suuri (>1 g/l). ”Mixed type” on usein IgG:n ja IgM:n yhdessä muodostama. Sitä tavataan mm. systeemisissä autoimmuunitaudeissa, lymfoproliferatiivisissa tiloissa, glomerulonefriiteissä, maksataudeissa ja kroonisissa infektioissa. IgM-komponentilla on usein reumafaktori-aktiviteetti.
Immuunikompleksien muodostamassa kryoglobuliinissa voi olla myös komplementtikomponentteja ja SLE-tapauksissa esim. tumavasta-aineita.
Kryopresipitaatin määrä on tällöin yleensä <1 g/l.