Tulosta

Tutkimus:
Kryopresipitaatin analyysi (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

2159 • S -Kryopre

Indikaatiot

Sidekudostautien ja vaskuliittien diagnostiikka. Epäily kiertävistä immuunikomplekseista. Tutkimus on tarkoitettu lähinnä jatkotutkimukseksi tapauksessa, jossa kryoglobuliinia on todettu.

Suorituspaikka
HUSLAB

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Näyte
3 x 6 ml seerumiputki (ei geeliputki) ilman antikoagulanttia. Kokoveri säilytettävä +37°C:ssa, kunnes seerumi on eroteltu, erotellaan lämpimänä. 10 ml seerumia (vähintään 5 ml) säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä 3 vrk:n kuluessa.

Menetelmä
Näyte inkuboidaan +4°C:ssa ja +37°C:ssa ja verrataan sakan muodostusta. Presipitaattia ei normaalisti muodostu.
Positiivisessa tapauksessa tutkitaan presipitaatin määrä (g/l) ja määritetään liuotetusta presipitaatista immunoglobuliinit G, M ja A, komplementti C3 ja reumafaktori sekä analysoidaan presipitaatti-immunofiksaatiomenetelmällä.

Eri pyynnöstä tutkitaan myös muita mahdollisia presipitaatin osia (esim.RF -ja DNA-vasta-aineet).

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin maanantaista perjantaihin. Tulos valmiina 5-12 työpäivän kuluessa.

Viitearvot, tulkinta
Normaalisti negatiivinen (ei presipitaattia). Positiivisesta näytteestä annetaan lausunto.

Kryoglobuliineja on eri tyyppejä: ”Simple type” muodostuu yhdestä immunoglobuliiniluokasta. Sitä tavataan etenkin lymfoproliferatiivisissa tiloissa.
Multippelissa myeloomassa kryoglobuliini on usein monoklonaalisen proteiinin muodostama ja proteiinin määrä on suuri (>1 g/l). ”Mixed type” on usein IgG:n ja IgM:n yhdessä muodostama. Sitä tavataan mm. systeemisissä autoimmuunitaudeissa, lymfoproliferatiivisissa tiloissa, glomerulonefriiteissä, maksataudeissa ja kroonisissa infektioissa. IgM-komponentilla on usein reumafaktori-aktiviteetti.
Immuunikompleksien muodostamassa kryoglobuliinissa voi olla myös komplementtikomponentteja ja SLE-tapauksissa esim. tumavasta-aineita.
Kryopresipitaatin määrä on tällöin yleensä <1 g/l.