Tulosta

Tutkimus:
Uraatti, vrk-virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

2883 • dU-Uraat

Indikaatiot

Kihdin ja virtsatiekivien diagnostiikka. Uraatti on huonoliukoinen ja saostuu helposti virtsateihin, kun pH laskee alle 6. Virtsan uraattipitoisuudesta sekä diureesista ja virtsan happamuudesta riippuen se aiheuttaa kivitaipumusta, jopa nefropatiaa, jos saostuminen on runsasta ja pitkäaikaista.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio, p. (044 729) 7944.

Näyte
Säilöntäaineena käytetään 2×5 ml 5 % natriumhydroksidia (NaOH), joka lisätään kahdessa erässä: 5 ml keräyksen alkaessa ensimmäisen virtsaerän jälkeen ja toiset 5 ml keräyksen lopussa. Jos joudutaan jatkamaan toiseen keräysastiaan, lisätään toinen 5 ml säilöntäainetta siihen. Jos virtsaa erittyy hyvin vähän (alle 1 dl), toista säilöntäainelisäystä ei tehdä. Säilöntäaineen tarkoituksena on pitää virtsan pH emäksisenä (pH >8).

Keräysastia säilytetään huoneenlämpötilassa keräyksen ajan. Hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta, jonka tilavuus on mitattu, otetaan 4 ml hyvin sekoitettua kertavirtsaa (4 ml säilöntäaineeton virtsanäyteputki). Virtsamäärä merkitään Efficaan/ näytetarraan.

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Virtsanäyte (pH yli 8) säilyy 4 vrk huoneenlämpötilassa. Lähetys huoneenlämpöisenä. Näytettä ei saa säilyttää jääkaapissa eikä pakastaa.

Menetelmä
Entsymaattinen, fotometrinen mittaus.

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
3 – 6 mmol
(FIMLAB)

Sytostaattihoidon aiheuttama kudostuho voi äkillisenä suurentaa plasman uraattitasoa, minkä seurauksena urikosuria voi aiheuttaa äkillisen munuaisten vajaatoiminnan tai uraattinefropatian.

Uraatin erittyminen on lisääntynyt virtsaan joidenkin lääkkeiden vaikutuksesta (salisylaatit, probenesidi, fenyylibutatsoni), perinnöllisestä syystä (Fanconin syndrooma) sekä proteiiniköyhän dieetin yhteydessä.

Uraatin eritys on vähentynyt esim. munuaisinsuffisienssissa, hyperkalsemiassa, asidooseissa ja tiatsididiureettien käyttöön liittyen.

Virhelähteet
Harvinaisissa tapauksissa potilaan gammopatia (erityisesti Waldenströmin makroglobulinemia) voi häiritä analyysiä. Tietyt lääkeaineet (kalsiumdobesilaatti, Levodopa, metyylidopa, homogentisiinihappo, etamsylaatti) voivat myös häiritä analyysiä.