Tulosta

Tutkimus:
Koboltti, virtsasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
31.5.2021

3456 • U -Co

Suorituspaikka

Työterveyslaitos

Lähete
TTL:n Biomonitorointi -lähete asianmukaisesti täytettynä

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800.

Näyte
20 ml virtsaa.
Näytteiden keräämiseen ja lähettämiseen tulee käyttää Työterveyslaitoksen laboratoriosta saatavia erikoispestyjä astioita eikä niihin saa lisätä säilöntäainetta. Mikäli näyte kerätään kertakäyttöastiaan, se on siirrettävä välittömästi erikoispestyyn astiaan. Työterveyslaitoksen toimittamien näyteastioiden hinta sisältyy analyysin kokonaishintaan Suomessa.

Iltanäyte:
Näyte otetaan heti altistavan työvaiheen / työvuoron päätyttyä ja altistumislakson lopulla. Tulos kuvastaa lähinnä samana päivänä tapahtunutta altistumista.
Näyte on kontaminaatioherkkä. Työpaikan ilmasta tai työntekijän vaatteista tai iholta astiaan joutunut pöly voi kontaminoida näytteen. Näyte otetaan sen jälkeen, kun työvaatteet on vaihdettu sekä kädet ja virtsaputken suu on pesty.

Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja postitetaan siten, että se ehtii TTL:lle ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään jääkaapissa viikonlopun yli ja lähetetään seuraavana arkipäivänä.
Alueen toimipisteessä otetut näytteet lähetetään kantatalon kautta.

Tekotiheys / kesto
Joka 2. viikko.

Viitearvot, tulkinta
Altistumattomien viiteraja 25 nmol/l.
Toimenpideraja 130 nmol/l.
Raskaana olevien ei tule altistua kobolttikloridille eikä ‐sulfaatille, ts. virtsan kobolttipitoisuus ei saa ylittää altistumattomien viiterajaa 25 nmol/l.

Virhelähteet
Näyte on kontaminaatioherkkä. Työpaikan ilmasta tai työntekijän vaatteista tai iholta astiaan joutunut pöly voi kontaminoida näytteen. Näyte otetaan sen jälkeen, kun työvaatteet on vaihdettu, ja kädet ja virtsaputken suu on pesty.

Huomautus
Samasta 20 millilitran näytteestä voidaan analysoida tarvittaessa myös antimoni, beryllium, kadmium, kromi, kupari, lyijy, mangaani, molybdeeni, nikkeli, seleeni, sinkki, tallium ja vanadiini.