Tulosta

Tutkimus:
CA 15-3 Antigeeni (Päijät-Häme)

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
26.5.2021

6365 • P -CA15-3

Indikaatiot

Kasvainmerkkinä erityisesti rintasyövän hoitoa seurattaessa. Vertailun mahdollistamiseksi tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoidon aloittamista.

Suorituspaikka
Päijät-Häme: kemian laboratorio

Näyte
1 ml plasmaa (litiumhepariinigeeliputki)

Ohjeet laboratorion henkilökunnalle
Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä, jos perillä näytteenottopäivänä. Säilytys jääkaapissa sentrifugoituna primääriputkessa enintään 7 vrk. Pidempiaikaista säilytystä varten sekundääriputkeen eroteltu näyte pakastetaan ja lähetetään pakastettuna.
Huomioi, että hyvin korkeilla pitoisuustasoilla ns. hook-efekti on mahdollinen, tuottaen virheellisen matalia tuloksia (näyte uusitaan laimennettuna).

Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA)

Tekotiheys / kesto
Arkipäivisin

Viitearvot, tulkinta
Alle 25 kU/l
(reagenssivalmistajan 378 henkilön viiteotos)

CA 15-3:n käyttö rintasyövässä on hyödyllisin metastasoituneen taudin hoitovasteen arvioinnissa. Paikallisen taudin yhteydessä taso kohoaa vain n. 15 – 25 %:ssa tapauksista mutta metastasoineessa taudissa 70 – 80 %:ssa. Seurannassa tason muutos on tärkeämpi kuin absoluuttinen arvo. Tuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että CA15-3 on lisääntynyt jopa 20 %:lla hyvänlaatuisia rintarauhasen tauteja sairastavista sekä useiden muiden syöpätautien, kuten munasarja-, maha-, paksusuoli-, keuhko- ja maksasyövän yhteydessä.

Virhelähteet
Biotiini häiritsee määritystä. Potilailta, jotka saavat suuria biotiiniannoksia (>5 mg/päivä), näytettä ei tulisi ottaa ennen kuin on kulunut 8 tuntia edellisestä biotiiniannoksesta. Hyvin korkeilla pitoisuustasoilla ns. hook-efekti on mahdollinen, tuottaen virheellisen matalia tuloksia. Epäiltäessä tuloksen oikeellisuutta pyydetään ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä laboratorioon.