Tulosta

Tutkimus:
Kardiolipiini, IgG vasta-aineet, plasmasta (Päijät-Häme)

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
28.5.2021

8472 • P -KardAbG

Indikaatiot

Tukostaipumuksen ja toistuvien keskenmenojen selvittely.

Huom! Tutkimus ei sovellu syfilis-diagnostiikkaan.

Suorituspaikka
HUSLAB

Tiedustelut
Fimlab, Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800. 

Näyte
1 x Na-sitraatti-näyte. Ota hukkaputki (ylimääräinen Na-sitraattiputki) ennen varsinaista näyteputkea. Erottelemattomana huoneenlämmössä 8 tuntia. Jos näytettä ei voida toimittaa määritettäväksi 8 tunnin sisällä, näyte on sentrifugoitava (15 min 2500 g), plasma erotellaan kahteen muoviputkeen ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä
Entsyymi-immunologinen

Tekotiheys / kesto
Tulos valmiina 2 viikon kuluessa

Viitearvot, tulkinta
Alle 10 U/ml, kaikki

Fosfolipidivasta-aineet ovat solukalvon rakenteisiin kohdistuvia vasta-aineita, jotka voivat aktivoida hyytymisjärjestelmää altistaen sekä laskimo- että valtimotukoksille ja spontaaneille keskenmenoille. Fosfolipidivasta-aineita esiintyy eräiden autoimmuunitautien (erityisesti SLE), maligniteettien ja infektioiden yhteydessä sekä itsenäisenä ilmiönä.

Kardiolipiinivasta-aineiden lisäksi fosfolipidivasta-aineita on mahdollista tutkia määrittämällä lupusantikoagulantti (3578 P-LupusAK) sekä beta2-glykoproteiini-IgG vasta-aineet (8307 P-B2GPAbG). Osalla potilaista poikkeava löydös voidaan todeta vain yhdellä em. menetelmistä. Fosfolipidivasta-aineiden laaja tutkimus (3607 P-PlAb) sisältää nämä kolme osatutkimusta. Laaja tutkimus tehdään myös tromboositaipumustutkimuksen (4025 P-Trombot) yhteydessä.

Fosfolipidivasta-aineita tutkittaessa suositelaan tutkimaan koko paketti 3607 P-PLAb, sillä vasta-aineet voivat fluktuoida ja toisaalta esim. kolmoispositiivisuus on erittäin trombofiilinen tila.

Poikkeavasta tuloksesta annetaan lausunto.