Tulosta

Tutkimus:
Salmonella, nukleiinihapon osoitus (Päijät-Häme)

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
25.5.2021

9032 • F -SalmNhO

Indikaatiot
Elintarviketyöntekijän lakisääteinen kontrollointi.

Riskiammateissa toimivien henkilöiden (esim. elintarviketyö, hoitoammatit) toimivan ulkomaanmatkan jälkeinen kontrollointi (Shigella suositellaan myös tutkittavaksi).

Tutkimus ei sovi Salmonellan suhteen positiiviseksi todetun potilaan hoidon kontrollointiin.

Huom! Ripulipotilaan oireiden perusteella on mahdotonta päätellä, onko kyseessä salmonellan, shigellan, yersinian vai kampylobakteerien aiheuttama tauti, joten kaikki nämä yleisimmät taudinaiheuttajat on hyvä tutkia. Tällöin pyyntö on F-BaktNhO, 9021.

Lähete
Mikrobiologinen tutkimuspyyntö (ATK)

Tiedustelut
Ulosteviljelyt, puh. 044 719 5313

Näyte
Ripuliulostetta puoli purkillista tai kiinteää, tuoretta ulostetta vähintään sormenpään kokoinen nokare näytelusikassa sekä kunnollinen nokare (mieluiten limainen tai verinen kohta ripulipotilailla) näytetikussa näytteenottoputkeen (bakteeriviljelyputki). Säilytys jääkaapissa, lähetys kylmäkuljetuksena.

Menetelmä
Reaaliaikainen PCR, joka toteaa salmonella- bakteereille tunnusomaisia geenejä ulosteesta.

Tekotiheys / kesto
Tehdään arkipäivisin.

Viitearvot, tulkinta
Salmonellabakteerit eivät kuulu ihmisen suoliston normaaliflooraan, positiivinen tulos on aina merkitsevä.

Nukleiinihapon osoitukseen perustuva tutkimus on herkkä toteamaan salmonellabakteereiden geeniainesta. Testi voi säilyä positiivisena hoidon jälkeen vaikka suolistossa ei ole enää jäljellä eläviä bakteereita. Tämän takia testi ei sovellu hoidon kontrollointiin.

Vastaus
Vastaus valmiina tekopäivänä. Jos PCR- tulos on positiivinen, ohjautuu näyte jatkoviljelyyn herkkyysmäärityksen suorittamista varten. Viljely saattaa kuitenkin joskus jäädä negatiiviseksi, koska geenimonistus on menetelmänä herkempi kuin viljely. Tällöin herkkyysmääritystä ei voida tehdä. Negatiivinen viljelyvastaus on valmiina 2 vrk:n kuluessa, positiivinen viikon kuluessa.

Jos salmonella- kantajuutta halutaan seurata, suositellaan viljelytutkimusta F-SalmVi, 2608.

Virhelähteet
Ohjeista poikkeava näytteenotto, säilytys ja kuljetus. Niukka näyte.