Huom. Tarkista näytteenotto- ja käsittelyohjeet ohjekirjasta erikseen kunkin tutkimuksen osalta

2975 -VirVi
Näyte: Virusviljelynäytteet otetaan steriiliin purkkiin/putkeen (mm. likvor, biopsiat, kudospalat) tai erityiseen kuljetusnesteeseen (tikkunäytteet). Kuljetusnesteputkessa (COPAN UTM-RT MINI transport medium) on punainen korkki ja vaalean punainen neste. Alueella näyteputket kannattaa säilyttää pakastettuna ja sulattaa vasta ennen näytteenottoa. Näyte on lähetettävä laboratorioon mahdollisimman nopeasti, 1 vrk:n kuluessa näytteenotosta. Päivystysaikana ja viikonloppuisin säilytys + 4°C:ssa.
1011 F -AdenAg ja 2594 F -RotaAg
Näyte: Tuoretta ulostetta puoli purkkia. Purkki on suljettava tiiviisti. Näytepurkki lähetetään muovipussiin pakattuna. Säilytys ja kuljetus: + 4°C:ssa.
2579 -RvirAg
Näyte: Imulimanäyte nenänielusta imukatetrilla liman keräyspurkkiin (Mucus Extractor) Sulje purkki pohjassa olevalla korkilla. Näyte toimitetaan viiveettä laboratorioon. Säilytys + 4°C:ssa.
4351 -RSVAg ja 4746 -InfABAg
Näyte: Sopivia näytteitä ovat nenänielun huuhtelu-, imu- ja tikkunäytteet. Tikkunäytteet laitetaan COPAN eSwab-kuljetusputkeen, ei kuljetusgeeliputkeen. Huuhtelu- ja imunäytteet lähetetään laboratorioon sellaisenaan. Jos näytettä ei saada heti laboratorioon, se säilytetään + 4°C:ssa.

VÄLINEET
Virusviljely-
putki Coban

(neste
punainen)
Tehdaspuhdas
putki 
Ulostepurkki eSwab
(neste kirkas)
Mucus extractor,
limankeruupurkki
virusvi13 kuivaputki13  Uloste13_pien  COBAN eSwab13  MucusExtr13