Kokeella selvitetään ruoansulatuskanavan verenvuotoa eli ulosteessa mahdollisesti olevaa piilevää verta.

Näytteenottoon valmistautuminen

Voit syödä ja juoda normaalisti.

Alkoholia ja särkylääkkeitä tulee välttää 3 vrk ennen näytteenottoa. Mikäli sinulla on jokin säännöllinen lääkitys, kysy lääkäriltäsi, onko se syytä keskeyttää kokeen ajaksi vai halutaanko tutkia lääkkeen aiheuttamaa verenvuotoa.

Näytteen ottaminen

Näytteenottoa varten olet saanut näyteputken.ulostenayte putki (3)

Näyteputkessa on sisällä väritöntä nestettä. Neste sisältää terveydelle haitallisia aineita. Älä koske näyteputken/korkin sisäosaan tai nesteeseen. 

Ota sopiva puhdas alusta, kuten kertakäyttölautanen tai sanomalehti, jolle ulostat. Näytettä ei saa ottaa suoraan WC-pöntöstä.

Avaa näyteputken vihreä korkki kiertämällä. putki2

Jos uloste on kovaa, kostuta sitä hiukan vedellä, jotta saat näytteen siveltyä näytetikkuun. Jos uloste on löysää, kuivaa näytetikku esim. wc-paperilla pyyhkien ennen tikun työntämistä ulosteeseen.

Kerää ulostetta näyteputken korkissa olevan tikun kärkeen sivelemällä tikkua 2-3 kertaa edestakaisin ulosteessa. Riittää että tikun kierteinen kärki on ulosteen peitossa. uloste3

 

Laita korkki tikkuineen takaisin näyteputkeen, ja sulje korkki painamalla huolellisesti niin, että se napsahtaa kiinni. Älä enää avaa korkkia. Ravista näyteputkea voimakkaasti muutaman kerran. ulostenayte-sulje-2023

 Kirjoita tarralappuun heti näytteenoton jälkeen:

  • nimesi
  • henkilötunnuksesi
  • näytteenoton päivämäärä ja kellonaika

Säilytä näyteputki jääkaapissa ennen näytteen toimittamista laboratorioon testattavaksi.  Näyte ei saa jäätyä.

Huomioitavaa

Jos näytteitä on määrätty otettavaksi useita, ota ne eri ulostuskerroilla, sillä tämä lisää tuloksen luotettavuutta. Pullossa olevaa nestettä ei saa juoda. Älä ota näytettä kuukautisten aikana.


ULOSTEEN VERI